myDiatrofi

Γιατί πεινάω συνέχεια;

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Συμβουλές Δίαιτας
giati-peinao-synexeia

Γιατί πεινάω συνέχεια; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακούγεται συχνά από πολλούς ανθρώπους, πέρα από όσους κάνουν δίαιτα. Ας δούμε για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Η πείνα είναι ο τρόπος του σώματος να διασφαλίσει ότι του παρέχεται αρκετή ενέργεια, με τη μορφή των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Όταν το στομάχι είναι άδειο, απελευθερώνει την ορμόνη γκρελίνη και φαίνεται ότι είναι υπεύθυνη για την αυξημένη όρεξη και τη λαιμαργία που παρουσιάζεται σε πολλούς από εμάς. Η γκρελίνη επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο. Αυτό δημιουργεί το αίσθημα της πείνας και έτσι γνωρίζουμε πότε να φάμε. Προκαλεί την αύξηση κατανάλωσης φαγητού τόσο στον άνθρωπο όσο και στα πειραματόζωα. Έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης της όρεξης αυξάνονται πριν από το φαγητό και μειώνονται μετά από ένα γεύμα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας της όρεξης είναι η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη, αν και δεν είναι ορμόνη, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή έχει την τάση να "αναγκάζει" τον διαιτώμενο να καταφεύγει στην κατανάλωση ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων καθώς επίσης σε αυξημένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Στους ανθρώπους, τα επίπεδα της σεροτονίνης επηρεάζονται από τη διατροφή. Τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι ο λιναρόσπορος, τα λιπαρά ψαρια (σολομός, οι σαρδέλες και η ρέγγα), η μαυρη σοκολάτα, η μπανάνα, το βύσσινο, η παπάγια κ.α.

Είναι γεγονός όμως ότι η συναισθηματική και η βιολογική πείνα δύσκολα διακρίνονται. Η συναισθηματική πείνα αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία η τροφή λαμβάνεται για την κάλυψη συναισθηματικών αναγκών που δεν καλύπτονται με άλλους τρόπους. Μια συγκεκριμένη συναισθηματική ανάγκη, π.χ. η μοναξιά, η βαρεμάρα, η ντροπή, η θλίψη προκαλούν την αναζήτηση και λήψη τροφής και όχι το πραγματικό αίσθημα της πείνας. Μόλις δεν νιώθει κανείς καλά, αναζητά άμεσα το φαγητό! Το άτομο που καταφεύγει στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους ανυπομονεί να έρθει η στιγμή που θα βρεθεί μόνο του για να φάει. Η υπέρμετρη κατανάλωση θερμίδων, ιδιαίτερα όταν κανείς δεν πεινά  και επομένως δεν τις χρειάζεται, οδηγεί καταρχήν σε αίσθημα προσωπικής δυσαρέσκειας και τύψεων. Κατά δεύτερον, η κακή συνήθεια της συναισθηματικής πείνας αποφέρει συχνά παραπανίσια κιλά και πιθανώς μια επιδεινούμενη παχυσαρκία.

  • Μάθετε να αναγνωρίζετε τη συναισθηματική πείνα και τα αίτια που την προκαλούν, τα «δύσκολα» εκείνα συναισθήματα που σας οδηγούν στο φαγητό.
  • Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, επιφέρουν το κορεσμό μέσω της κατανάλωσης τους και μειώνει το αίσθημα της πείνας. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε διαιτητικές ίνες επιβραδύνεται η απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό και βελτιώνεται η διαχείρισή της.
  • Πίνετε περισσότερο νερό. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την πείνα για τη δίψα. Στην πραγματικότητα πάσχουν από αφυδάτωση χωρίς να το γνωρίζουν γιατί δεν πίνουν αρκετό νερό. Η αυξημένη κατανάλωση νερού όχι μόνο θα σας βοηθήσει να περιορίσετε την πείνα σας, αλλά θα κάνει γενικά τον οργανισμό σας να λειτουργεί πιο ομαλά.
  • Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν επίσης στο αίσθημα κορεσμού του οργανισμού για πολύ ώρα και δίνουν σήμα να σταματήσουμε να τρώμε. Καλές πηγές υγιεινής, άπαχης πρωτεΐνης περιλαμβάνουν το ψάρι, τα πουλερικά χωρίς πέτσα, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, το ασπράδι αυγού, τα όσπρια και η σόγια. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε! Μην παίρνετε από την πρωτεΐνη πάνω από το 30% των θερμίδων σας!
  • Εάν εφαρμόζετε κάποια εξαντλητική και ανορθόδοξη δίαιτα, σταματήστε την. Ένας λόγος που πεινάτε συνεχώς είναι ότι δεν καταναλώνετε επαρκή τροφή και κατ’επέκταση θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι δίαιτες καταστρέφουν το μεταβολισμό σας αφού τον κάνουν πολύ πιο αργό και σιγά σιγά εξαντλούν και τον οργανισμό σας. Επίσης το φαγητό είναι απόλαυση και τρόπος κοινωνικοποίησης και πολύ εύκολα μπορούμε να πέσουμε με τα μούτρα την στιγμή που το στερούμαστε τόσο πολύ. Πάνω από το 90% των διαιτών αυτών αποτυγχάνουν με αποτέλεσμα να ξαναπαίρνετε τα κιλά που χάσατε και με το παραπάνω!
  • Μην παραλείπετε ενδιάμεσα γεύματα και φροντίστε να τρώτε ανά τακτά διαστήματα (ανά 3-4 ώρες) μικρές ποσότητες από υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, δημητριακά, τοστ, γάλα με δημητριακά, ξηρούς καρπούς. Τα αποθέματά μας σε γλυκόζη εξαντλούνται γρήγορα και το σώμα αντλεί αποθέματα από τα λιποκύτταρα και τη μυϊκή μάζα και για αυτό μετά το γεύμα η όρεξη παραμένει και ο οργανισμός «ζητάει» τα αποθέματά του πίσω.
  • Άλλοι λόγοι που μπορεί να σας κάνουν να πεινάτε συνεχώς είναι η εγκυμοσύνη, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, ο σακχαρωδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η υπογλυκαιμία και ορισμένα φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή, η κυπροεπταδίνη και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ