Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νύχτες Λιβάνου (γλυκό)

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Κρέμες/Ψυγείου

 

nyxtes-livanou-glyko

Εκτέλεση

  1. Προσθέτουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη βανίλια, το αλάτι και τα αυγά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά με ανακατεύοντας συνεχώς για μη σβολιάσει το σιμιγδάλι ή να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλα.
  2. Μόλις το μείγμα μας αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τη μαστίχα και κατεβάζουμε τη φωτιά από μέτρια σε χαμηλή και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  3. Όταν η πουτίγκα μας αρχίσει να πήζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε αμέσως σε ατομικά μπολάκια ή σε ένα πυρέξ, αφήνοντας χώρο στην κορυφή για τη δεύτερη στρώση, δηλαδή την κρέμα σαντιγί και το σιρόπι.
  4. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 40 λεπτά, στη συνέχεια τη τυλίγουμε με μια ζελατίνα από τη κορυφή και τη τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-5 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  5. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα και το σιρόπι.
  6. Για τη σαντιγί: Τοποθετούμε τον κάδο του μίξερ και το σύρμα του στην κατάψυξη για να παγώσουν. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στον παγωμένο κάδο και χτυπάμε μέχρι να αρχίσει να σφίγγει η κρέμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε, με το χέρι αυτή τη φορά, μέχρι να σφίξει τελείως η σαντιγί και να στέκεται. Καλύπτουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η σαντιγί.
  7. Αφού έχουμε αφήσει τη πουτίγκα στο ψυγείο 3-5 ώρες, απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα σαντιγί πάνω από την πουτίγκα.
  8. Για το σιρόπι διαβάστε τη συνταγή εδώ… Σιρόπι Άτερ Λιβανέζικο
  9. Σερβίρουμε με 1-2 κουταλάκια στη κάθε μερίδα από σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια.
 Υλικά για 10 μερίδες:
Για τη πουτίγκα
  • 6 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 βανίλια σκόνη
  • 4-6  κόκκους μαστίχας κοπανισμένους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά
Για την κρέμα σαντιγί
  • 480 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 8 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
Για γαρνιτούρα
Το «Νύχτες Λιβάνου» ή «Layali Lubnan» όπως αποκαλείται στα αραβικά, είναι ένα εκπληκτικά αρωματικό και γευστικό επιδόρπιο.
Αν δεν θέλετε να φτιάξετε εσείς τη σαντιγί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δυο φακελάκια από τη έτοιμη σαντιγί garni.
Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 190 γρ.
Ενέργεια 309 kcal
Πρωτεΐνες 6,7 γρ.
Υδατάνθρακες 24,3 γρ.
Λιπαρά 20,5 γρ.
Χοληστερίνη 68 mg
Νάτριο 291 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ