Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαλβάς σιμιγδαλένιος νηστίσιμος

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Σιροπιαστά/Νηστίσιμα

 

xalvas simigdalenios nistisimos

Εκτέλεση

  1. Προσθέτουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά (περίπου 10 με 15 λεπτά). Μόλις το σιρόπι δέσει, το σουρώνουμε αφαιρώντας την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κάρδαμο και το ξύσμα και αφήνουμε κατά μέρος, διατηρώντας το καυτό.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και όταν είναι ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς. Το σιμιγδάλι θα αρχίσει σιγά-σιγά παίρνει ένα χρυσαφένιο χρώμα και στη συνέχεια όλο και πιο σκούρο, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Το χρώμα είναι πραγματικά θέμα γούστου: όσο πιο σκούρος είναι ο χαλβάς τόσο εντονότερη είναι η γεύση του. Μόλις αποκτήσει το απαλό χρυσαφένιο χρώμα προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το καβούρδισμα, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα, ώσπου το σιμιγδάλι να σκουρύνει λίγο ακόμη.
  3. Τώρα έρχεται το «δύσκολο» μέρος: Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το καυτό σιρόπι, προσεκτικά από απόσταση γιατί πιτσιλίζει.
  4. Μόλις προσθέσουμε όλο το σιρόπι, ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το σιρόπι και αρχίσει ο χαλβάς να πήζει, να φουσκώνει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  5. Αποσύρουμε και πάλι τη κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα. Την αφήνουμε κατά μέρος για 8 - 10 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα μπομπέ, ειδική για ζελέ ή χαλβά ή τον μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια ή μπολάκια. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα ή με φιλέ αμυγδάλου.
Καλή σας όρεξη!!!
 Υλικά για 18 μερίδες:
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο για ελαφρύτερη γεύση)
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα ή καρύδια με κέλυφος, χοντροκομμένα
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη (ή 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 1 φλιτζάνι μέλι)
  • 3 ½ φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 γαρίφαλα
  • 2 σπόρους κάρδαμο
  • Λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Tips: Αν χαλβάς γίνει λασπωμένος, συνεχίζουμε να τον σιγοψήνουμε ανακατεύοντας μέχρι να στεγνώσει. Σκεπάζουμε με πετσέτα και καπάκι και τον αφήνουμε για 15λεπτά. Αν γίνει ψιχουλιαστός, προσθέτουμε λίγο μέλι ή σιρόπι από γλυκό κουταλιού όσο να δέσει το μείγμα. Απλός και γρήγορος χαλβάς σιμιγδαλένιος νηστίσιμος.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 80 γρ.
Ενέργεια 245 kcal
Πρωτεΐνες 3,5 γρ.
Υδατάνθρακες 25,5 γρ.
Λιπαρά 14,4 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 0 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ