Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμπροκουλούρα (Λαμπρόψωμο)

Γράφτηκε από την  Κατηγορία: Ζύμης/με φύλλο
lamprokouloyra-lampropsomo

Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο δοχείο, χτυπάμε καλά το βούτυρο, ώσπου να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, και στη συνέχεια ένα ένα, όλα τα παραπάνω υλικά ανακατεύοντας τα καλά, με τελευταίο υλικό το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.  
  2. Αφού τα ανακατέψουμε όλα τα υλικά, έως ότου γίνει μια μαλακή ζύμη, την αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος,  προκειμένου να «ξεκουραστεί».
  3. Βουτυρώνουμε δυο ταψάκια και στη συνέχεια πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα κουλουριού που επιθυμούμε.
  4. Λίγο πριν τα τοποθετήσουμε στο φούρνο, τα αλείφουμε είτε με κρόκο αβγού, είτε με λίγο γάλα με ένα πινελάκι.
  5. Σε προθερμασμένο φούρνο, τα  βάζουμε και τα ψήνουμε  στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

Υλικά:

  •  8 φλιτζάνια (1 κιλό) αλεύρι μαλακό
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού βούτυρο
  • 2κγ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κγ σόδα μαγειρική
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα, χαμηλό σε λιπαρά
  • 4 κρόκους αβγού
  • 1 κγ μαστίχα ή μία κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
Tips: Για άλειμμα, χρησιμοποιείτε είτε γάλα, είτε κρόκο αβγού πριν το ψήσιμο.  Εύκολη πασχαλινή συνταγή για λαμπροκούλουρα (λαμπρόψωμο) γιατί Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται.
Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 70 γρ.
Ενέργεια 257 kcal
Πρωτεΐνες 5,1 γρ.
Υδατάνθρακες 33 γρ.
Λιπαρά 12 γρ.
Χοληστερίνη 2 mg
Νάτριο 893 mg
myDiatrofi8
Τίνα Αντωνίου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τίνα Αντωνίου