Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φαλάφελ (ρεβυθοκεφτέδες) στο φούρνο

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Όσπρια-Λαδερά

 

falafel-revithokeftedes-sto-foyrno

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα ρεβίθια με κρύο νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν μια ημέρα πριν τα μαγειρέψουμε. Την επομένη, τα ξεπλένουμε καλά, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν καλά.
  2. Στη συνέχεια, τα αλέθουμε στο μπλέντερ και μεταφέρουμε τον χοντροκομμένο πουρέ σε μπολ.
  3. Προσθέτουμε στα λιωμένα ρεβίθια όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και να ομογενοποιηθούν καλά. Βάζουμε το μείγμα κατά μέρος και το καλύπτουμε με ζελατίνα. Το αφήνουμε για μισή με μια ώρα περίπου να σφίξει.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C.
  5. Αφού η ζύμη μας για τα φαλάφελ είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη και πλάθουμε μπαλάκια και με τις παλάμες μας τα ισιώνουμε ελαφρώς.
  6. Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στο ταψί μας και στη συνέχεια από πάνω τα φαλάφελ. Τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο μεριές. Στο μισό χρόνο (7-8 λεπτά) περίπου ψησίματος τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά.
  7. Τα σερβίρουμε ζεστά με συνοδευτικό γιαούρτι 2% ή αν θέλουμε τα βάζουμε σε αραβική πίτα με μερικά φύλλα δυόσμου, φέτες ντομάτας, αγγουράκι τουρσί, 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα ταχίνι και το τυλίγουμε.
Καλή σας όρεξη!!!
 Υλικά για 4 μερίδες:
  • 165γρ. (3/4 φλιτζανιού) ρεβίθια
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/3  φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού φρέσκο κόλιανδρο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • ½  κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλάκια γλυκού ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 Τα φαλάφελ (Falafel) είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό της Μέσης Ανατολής το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στη Δύση τα τελευταία χρόνια. Στο Λίβανο το τρώνε όπως εμείς οι Έλληνες το σουβλάκι με πίτα. Είναι χορτοφαγικό και παραδοσιακά γίνεται τηγανιτό σε μπόλικο λάδι, ενώ παράλληλα είναι ιδανικό και για τα παιδιά, που δεν τρώνε τα ρεβίθια. Παρασκευάζεται από ρεβίθια ή ξερά κουκιά ή μείγμα και των δυο με διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Ένας άλλος τρόπος να φάμε όσπρια.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 52 γρ.
Ενέργεια 176 kcal
Πρωτεΐνες 8,5 γρ.
Υδατάνθρακες 26,3 γρ.
Λιπαρά 4,2 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 225 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ