Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με σως γιαουρτιού

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Παραδοσιακά

 

dolmadakia gialantzi me sos giaourtioy

Εκτέλεση

  1. Μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο και όταν έχουν πάρει χρώμα προσθέτουμε όλα τα λαχανικά. Τα ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματίζουμε τα φρέσκα φύλλα. Τα βγάζουμε από το νερό και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα υγρά. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.
  4. Πιάνουμε το φύλλο από τη μεριά που είναι το λύκι και τοποθετούμε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση, διπλώνουμε από αριστερά και δεξιά το φύλλο και το τυλίγουμε μπροστά, λίγο σφιχτά, δημιουργώντας ντολμά.
  5. Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά φύλλα και παρατάσσουμε τους ντολμάδες πολύ κοντά. Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με πιάτο, περιχύνουμε το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε νερό έως να σκεπαστούν.
  6. Ψήνουμε για περίπου 40΄με 60΄σε χαμηλή φωτιά.
  7. Για τη σως γιαουρτιού: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.
 Υλικά για 5 μερίδες:
  • 30 αμπελόφυλλα τρυφερά
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ξυσμένο
  • ½  πατάτα ξυσμένη
  • 1 μικρή τομάτα ξυσμένη
  • 1 μικρό καρότο ξυσμένο
  • 1 μικρή πιπεριά ξυσμένη
  • 1 μικρό κολοκύθι ξυσμένο
  • 1 μικρή αγκινάρα ξυσμένη
  • ½  μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½  μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½  λεμόνι
  • ½  πρέζα αλάτι
  • ½  πρέζα πιπέρι
  • ½  φλιτζάνι (105 γρ.) ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι (225 γρ.) ρύζι Καρολίνα

Για τη σως γιαουρτιού:

  • 200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κρύο νερό
  • ½  κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½  κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
Tips: Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό. Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα! Συνταγή ντολμαδάκια γιαλαντζί με σως γιαουρτιού, αμπελόφυλλα, ρύζι και μυρωδικά, με 415 θερμίδες ανά μερίδα, ορφανά όπως τα λέμε στην Κρήτη.
Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 200 γρ.
Ενέργεια 415 kcal
Πρωτεΐνες 8 γρ.
Υδατάνθρακες 53 γρ.
Λιπαρά 19 γρ.
Χοληστερίνη 1 mg
Νάτριο 404 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ