Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Παραδοσιακά

 

kolokythoanthoi-gemistoi

Εκτέλεση

  1. Ανοίγουμε προσεκτικά τους ανθούς και αφαιρούμε τον ύπερο και εξωτερικά όλα τα χοντρά κοτσανάκια. Φροντίζουμε να μη σπάσουν τα πέταλά τους για να μπορέσουμε να τους γεμίσουμε.
  2. Τους πλένουμε και τους τοποθετούμε όρθιους σ’ ένα μπολ, να στραγγίσουν εντελώς από τα νερά τους.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα τριμμένα κολοκυθάκια, το καρότο, τον μαϊντανό, το ρύζι, το αλάτι και το κύμινο.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το χέρι μας το μείγμα ώστε να ενωθούν μεταξύ τους τα υλικά.
  5. Παίρνουμε έναν έναν τους ανθούς και τοποθετούμε μέσα λίγη γέμιση. Ραντίζουμε με λίγο νερό (ή και με λίγο λάδι) τις άκρες των ανθών και τις στρίβουμε ελαφρά για να κλείσουν και να μην αφήσουν τη γέμιση να βγει με το ψήσιμο.
  6. Τοποθετούμε τους ανθούς σε μια ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
  7. Τους περιχύνουμε με ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο, το λεμόνι και ½ φλιτζάνι νερό (ίσως και λιγότερο).
  8. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.
Καλή σας όρεξη!!!
 Υλικά για 4 μερίδες:
  • 20 κολοκυθοανθοί
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα  
  • 2 ώριμες μικρές ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο τριμμένο
  • 2 κολοκύθια τριμμένα
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για τη γέμιση
  • ¼  φλιτζάνι ελαιόλαδο για το ψήσιμο
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • κύμινο στη μύτη του κουταλιού
  • αλάτι πιπέρι

Tips: Συνοδεύστε τους με γιαούρτι. Οι αρσενικοί ανθοί είναι ανοιχτοί στην κορυφή, σαν χωνιά, τρυφεροί και εύκαμπτοι και άρα ιδανικοί για γέμισμα. Σε ορισμένες λαϊκές πωλούνται σε ματσάκια, σαν μπουκέτα. Αν δεν βρούμε αρσενικούς, επιλέγουμε τους μικρούς θηλυκούς που είναι τρυφερότεροι. Τους κολοκυθοανθούς δύσκολα τους βρίσκεις στην αγορά. Ίσως σε κάποιες λαϊκές να μπορείτε να τους βρείτε αν είστε πρωινοί τύποι. Στην Κρήτη τους ανθούς τους καλούνε αθούς. Συνταγή κολοκυθοανθοί γεμιστοί στην κατσαρόλα κρητικοί με ρύζι, νηστίσιμοι με 448 θερμίδες ανά μερίδα.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 275 γρ.
Ενέργεια 448 kcal
Πρωτεΐνες 4,5 γρ.
Υδατάνθρακες 45,7 γρ.
Λιπαρά 27,5 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 304 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ