Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαλάτα με κινόα, βότανα και ξηρούς καρπούς

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Σαλάτες

 

salata-me-kinoa-votana-kai-ksiroys-karpoys

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε την κινόα σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό και την αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένουμε την κινόα πάρα πολύ καλά σε άφθονο νερό.
  2. Σε μια κατσαρόλα 3-λίτρων, βάζουμε το νερό, την καπακώνουμε και αφήνουμε το νερό να βράσει. Μόλις βράσει προσθέτουμε το αλάτι και τη κινόα.
  3. Στη συνέχεια μόλις ξαναβράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά και βάζουμε το καπάκι. Σε αντίθεση όμως με το ρύζι, μπορούμε να ανακατέψουμε την κινόα αρκετές φορές, για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Βράζουμε για 18-20 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι οι σπόροι της θα έχουν γίνει διαφανείς από λευκοί και το σπειροειδές εσωτερικό θα έχει αποσπασθεί.
  5. Απομακρύνουμε από το μάτι και τη στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι. Στη συνέχεια την ξαναβάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας για 10-15 λεπτά. Έπειτα την προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  6. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας σε ένα σέικερ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το σκόρδο, την κανέλα, και την μελάσα ροδιού ή το μέλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  7. Αναμειγνύουμε την κινόα με τη σάλτσα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα ή μπολ ή σε ατομικά πιάτα και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!!!
 Υλικά για 6 μερίδες:
Για τη σαλάτα:
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι (170 γρ.) κινόα
  • Αλάτι για γεύση
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • 2/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σταφίδες, σύκα, σταφίδα)
  • 1/4 φλιτζανιού καβουρδισμένα φιστίκια
  • 1/4 φλιτζανιού καβουρδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλιτζανιού καρύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού

Για τη σάλτσα:

  • 1/4  φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού
  • Αλάτι για γεύση
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη (προαιρετικό)
  • 1/4  κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μελάσα ροδιού ή μέλι
  • 1/3 φλιτζανιού (4,5 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο

Tips: Ο λόγος που ξεπλένουμε καλά τη κινόα πριν την μαγειρέψουμε είναι επειδή οι σπόροι της έχουν στην επιφάνειά τους μια ουσία που την κάνει λίγο πικρή αν δεν πλυθεί καλά. Η βρασμένη κινόα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 ημέρες, σε ένα μπολ με κλειστό καπάκι. Τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και η σάλτσα προστίθενται στην κινόα μόνο λίγο πριν το σερβίρισμα. Μάθετε για τη διατροφική αξία της κινόας εδώ.. Κινόα, ένας χρυσός σπόρος!

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 165 γρ.
Ενέργεια 343 kcal
Πρωτεΐνες 7,3 γρ.
Υδατάνθρακες 32,5 γρ.
Λιπαρά 20,5 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 397 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ