Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άγριο ρύζι με φακές beluga και μανιτάρια

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Light

 

agrio-ryzi-me-fakes-beluga-kai-manitaria

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τις φακές και το ρύζι. Τα προσθέτουμε μαζί με το νερό και ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια μέτρια κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει, καλύπτουμε με το καπάκι ανακατεύοντας κατά διαστήματα και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά περίπου. Αν το ρύζι δεν έχει μαλακώσει, προσθέτουμε ¼  φλιτζανιού επιπλέον νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο ακόμα, ώσπου το ρύζι να γίνει μαλακό και να απορροφήσει όλα του τα υγρά (οι φακές κατά προτίμηση θα πρέπει να παραμείνουν al dente.) Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό χωρίς καπάκι για 5 με 10 λεπτά, ώστε να «τραβήξει».
  2. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5 λεπτά, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο και ¼ κουταλάκι αλάτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αναμειγνύουμε το φακόρυζο με το μείγμα μανιταριών και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι και το υπόλοιπο αλάτι, αν απαραίτητο.
  4. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο πάνω σε φύλλα σπανάκι και προσθέτουμε για γαρνιτούρα ντοματίνια κομμένα στη μέση και πράσινες ελιές καθαρισμένες.
Καλή σας όρεξη!!!
 Υλικά για 6 μερίδες:
  • 1 φλιτζάνι καστανό ή μαύρο (Forbidden) άγριο ρύζι
  • 1 φλιτζάνι φακές beluga (μαύρες φακές) ή κλασικές φακές
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • ½  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • ½  φλιτζάνι κρεμμύδι, τριμμένο
  • 220 γρ. μανιτάρια λευκά φρέσκα
  • ½  κουταλάκι του γλυκού σκόρδο, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • Μαύρο πιπέρι κατά βούληση
  • Μερικά φύλλα σπανάκι, ντοματίνια και πράσινες ελιές για γαρνίρισμα (προαιρετικό)

Οι φακές μπελούγκα (beluga) είναι εξαιρετικά νόστιμες και μια ιδιότητά τους είναι ότι χωνεύονται πιο εύκολα από τις κλασσικές φακές. Επιπλέον δε θέλουν μούλιασμα από βραδύς. Το άγριο ρύζι (Forbidden) περιέχει αυξημένα επίπεδα ανθοκυανινών, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Και τα δυο μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 235 γρ.
Ενέργεια 359 kcal
Πρωτεΐνες 16 γρ.
Υδατάνθρακες 68 γρ.
Λιπαρά 2,5 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 216 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ