myDiatrofi

Γιαούρτι σπιτικό

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Ορεκτικά / Συνοδευτικά

 

giaoyrti-spitiko

Εκτέλεση

  1. Προσθέτετε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας που και που να μην σας κολλήσει. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει (90°C), αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά.
  2. Ρίχνετε το γάλα σε ένα τάπερ (που αντέχει σε θερμοκρασίες 40-50 °C) και περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία στους 45 βαθμούς Κελσίου (για όσους διαθέτουν θερμόμετρο κουζίνας) αλλιώς τόσο ώστε να μπορείτε να κρατήσετε το δάχτυλο σας μέσα στο γάλα και να μετρήσετε ως το 11 χωρίς να καείτε.
  3. Προσθέστε το γιαούρτι (να έχει θερμοκρασία δωματίου) στο γάλα σας και ανακατέψτε ελαφρά 2 φορές προς την ίδια πάντα κατεύθυνση.
  4. Τοποθετήστε το τάπερ με κλειστό καπάκι στο φούρνο στους 40 με 45 °C περίπου για 6 ώρες ή σκεπάστε το με μάλλινη κουβέρτα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και το αφήστε σε ζεστό χώρο για 6-8 ώρες. Προσοχή μην μετακινήσετε ή αναταράξετε το τάπερ κατά την διάρκεια αυτή, ούτε να ανοίξετε το φούρνο.
  5. Τοποθετείτε το γιαούρτι σας σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο, το αφήνετε για 24 ώρες χωρίς να το μετακινήσετε και το καταναλώνετε εντός 15 ημερών.
  6. Εάν επιθυμείτε να φτιάξετε στραγγιστό γιαούρτι, μπορείτε αφού μείνει στο ψυγείο για 24 ώρες, να το αδειάσετε σε μια καλοσιδερωμένη και πεντακάθαρη μαξιλαροθήκη, να τη τοποθετήσετε μέσα σε ένα σουρωτήρι (στραγγιστήρι μακαρονιών) και το σουρωτήρι μέσα σε μια λεκάνη. Έτσι θα στραγγίξει από τα υγρά του μέσα σε 6 με 7 ώρες στο ψυγείο. Αν το θέλετε πολύ στραγγιστό, αφήστε το μια με δυο ημέρες.
Για να φτιάξετε γιαουρτοτυράκια σε λάδι δείτε τη συνταγή εδώ
 Υλικά για 8 μερίδες:
  • 3  λίτρα φρέσκο αγελαδινό γάλα
  • 4 κουταλιές σούπας γεμάτες (220 γρ.) γιαούρτι αγελαδινό παραδοσιακό (με πέτσα)
Tips: H θερμοκρασία του γάλατος για να πήξουμε το γιαούρτι είναι από 40-47 °C. Πάνω από τους 50 °C το γιαούρτι γίνεται ξινή ενώ χαμηλότερα από 40 °C σχεδόν δεν πήζει.
Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
220 γρ.
Ενέργεια 156 kcal
Πρωτεΐνες 8,1 γρ.
Υδατάνθρακες 11,4 γρ.
Λιπαρά 8,6 γρ.
Χολιστερίνη 32 mg
Νάτριο 110 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πίτσα μεσογειακή Καπρικό χοιρινό »

Newsletter

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας

Συνδεθείτε μαζί μας