Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χούμους

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Ορεκτικά / Συνοδευτικά

 

xoymous

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα σε μπόλικο νερό, όπου έχουμε ρίξει μια πρέζα σόδα.
  2. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε το ταχίνι στο μπλέντερ μαζί με το χυμό του λεμονιού. Τα χτυπάμε για ένα λεπτό περίπου και στη συνέχεια ξύνουμε  με μια σπάτουλα σιλικόνης στη βάση του μπλέντερ που δεν έχει χτυπηθεί καλά το μείγμα μας και συνεχίζουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα.
  3. Αφού αποκτήσει το μείγμα μας κρεμώδη υφή προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το αλάτι. Τα χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα, ξύνουμε τη βάση με τη σπάτουλα και χτυπάμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
  4. Βάζουμε τα μισά ρεβίθια στο μπλέντερ και χτυπάμε για 1 περίπου λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε τα άλλα μισά και χτυπάμε για 1-2 λεπτά και με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό μέχρι να έχουμε μια παχιά κρέμα. Δοκιμάζουμε αν μας ικανοποιεί γευστικά το αλάτι και το λεμόνι.
  5. Μεταφέρουμε το χούμους στο μπολ σερβιρίσματος, με το κουτάλι ανοίγουμε λακκούβα φαρδιά στο κέντρο του και στη συνέχεια, προσθέτουμε από πάνω 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πάπρικα.
  6. Αποθηκεύουμε το σπιτικό χούμους σε ένα αεροστεγές δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο έως μία εβδομάδα. Συνδυάζεται υπέροχα με αραβικές πίτες, με κρεατικά, ραπανάκια και πράσινη σαλάτα.
 
 Υλικά για 10 μερίδες:
  • 425 γρ. ρεβίθια βρασμένα
  • ¼  κούπας (59 ml) φρέσκο χυμό λεμονιού, περίπου 1 μεγάλου λεμονιού
  • ¼  κούπας (59 ml) ταχίνι
  • ½  σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 με 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1 πρέζα πάπρικα για το σερβίρισμα
Το χούμους είναι ένα κρεμώδη ορεκτικό, διαδεδομένο στη Μέση Ανατολή ως συνοδευτικό του ψωμιού ή της αραβικής πίτας τους. Μια ιδανική επιλογή για νηστεία αλλά και για τους χορτοφάγους. Φτιαγμένο από ρεβίθια, το χούμους αποτελεί μεγάλη πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και πλήρης. Η αυθεντική συνταγή για χούμους λιβανέζικο παραδοσιακό με ταχίνι και ρεβύθια.
Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
60 γρ.
Ενέργεια 137 kcal
Πρωτεΐνες 4,9 γρ.
Υδατάνθρακες 14,1 γρ.
Λιπαρά 6,8 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 235 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ