Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπιτικός ζωμός λαχανικών

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Σάλτσες / Μαρινάδες

 

spitikos zomos laxanikon

Εκτέλεση

  1. Βάλτε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήστε τα βράσουν. Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζεστε για 1 ώρα τουλάχιστον.
  2. Πετάξτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  3. Αποσύρετε από τη φωτιά, πετάτε τα φύλλα δάφνης και σουρώνετε το ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι. Εάν το επιθυμείτε μην πετάξετε τα λαχανικά αλλά να κρατήστε τα για να φτιάξετε ένα πουρέ λαχανικών ή μια σούπα λαχανικών.
  4. Μπορεί να καταψυχθεί σε μικρά δοχεία ή σε παγοκυψέλες και να διατηρηθεί μέχρι και έξι μήνες. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε όταν μαγειρεύετε σούπες, σάλτσες, ζυμαρικά ή κρέας.

 


 

 Υλικά για 8 μερίδες:
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 4 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζάνια μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 2 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση σταυρωτά
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 14 φλιτζάνια νερό
Κάθε φορά που θέλουμε λοιπόν να φτιάξουμε στα γρήγορα μια σούπα ή τραχανά ή ένα ριζότο, βάζουμε τον παγωμένο ζωμό λαχανικών κατευθείαν σε μια κατσαρόλα, τον ζεσταίνουμε ώστε να λιώσει και τον χρησιμοποιούμε κανονικά στο μαγείρεμα.
Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 375 γρ.
Ενέργεια 43 kcal
Πρωτεΐνες 3 γρ.
Υδατάνθρακες 9 γρ.
Λιπαρά 0,3 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 49 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ