Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιουβαρλάκια λαχανικών νηστίσιμα

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Σούπες

 

giouvarlakia laxanikon nistisima

Εκτέλεση

  1. Ζυμώνουμε σε μπολ το βρασμένο ρύζι με τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το τριμμένο καρότο, το κάρυ, πιπέρι, αλάτι και 1 κουτ. σούπας λάδι.
  2. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλίτσες, τις αλευρώνουμε και σε βαθύ σκεύος φούρνου ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας λάδι να πάει παντού και μέσα τοποθετούμε στη σειρά τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια.
  3. Από τις άκριες του σκεύους ρίχνουμε προσεχτικά 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το χυμό των λεμονιών και μια κούπα νερό.
  4. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C, με αντιστάσεις επάνω και κάτω, για 45'-50'.
  5. Στα μισά του χρόνου ελέγχουμε αν έχουν πάρει λίγο χρώμα και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, με τη βοήθεια 2 κουταλιών. Προσθέτουμε λίγο νεράκι, αν χρειάζεται, και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν.
  6. Παράλληλα, βράζουμε σε κατσαρόλα 1 λίτρο νερό με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τα 2 ολόκληρα καρότα και το σέλινο.
  7. Με το πρώτο βράσιμο χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε προσεχτικά τα γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  8. Ετοιμάζουμε το αλευρολέμονο διαλύοντας το αλεύρι στον χυμό των λεμονιών μέσα σε ένα φλιτζάνι.
  9. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, δεν ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει για περίπου 10-15 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!!!
 Υλικά για 6 μερίδες:
  • ½ κιλό ρύζι καρολίνα βρασμένο
  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο + 2 καρότα ολόκληρα
  • μερικά κλωναράκια σέλινο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κουτ. γλυκού κάρυ
  • αλάτι, πιπέρι
  • 9 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλεύρι για να περάσουμε τα γιουβαρλάκια

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι

Tips: Τα γιουβαρλάκια μετά το ψήσιμο στο φούρνο τρώγονται και σαν κεφτέδες. Αντί για τριμμένη φρυγανιά μπορείτε να βάλετε αλεσμένη βρώμη. Νόστιμα γιουβαρλάκια λαχανικών νηστίσιμα. Η παρακάτω ποσότητα ανά μερίδα υπολογίζετε χωρίς τη σάλτσα (στραγγισμένη με τρυπητή κουτάλα).

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 180 γρ.
Ενέργεια 406 kcal
Πρωτεΐνες 5,1 γρ.
Υδατάνθρακες 47,3 γρ.
Λιπαρά 21,8 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 259 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ