Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μουσακάς λαχανικών με μπεσαμέλ

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Vegan-Χορτοφαγία

 

mousakas-laxanikon-me-besamel

Εκτέλεση

  1. Αλείφουμε τις φέτες μελιτζάνας με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στην ανώτερη σχάρα του φούρνου για 5 λεπτά την κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν, τις κρατάμε κατά μέρος.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, στριφογυρίζουμε ώστε το λάδι να πάει παντού, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 8 λεπτά. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το πλιγούρι και το μαγειρεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρώς φρυγανισμένο, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρίφαλο και τηγανίζουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, τη ρίγανη και τις ντομάτες και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει το μείγμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  3. Σε μέτρια θερμοκρασία λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα αναδεύσεως μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, σιγοβράζοντας για 5 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί και το αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Αν δούμε ότι η σάλτσα μας είναι αρκετά ρευστή, αυξάνουμε λίγο τη θερμοκρασία (χωρίς να πάρει βράση βέβαια) συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε να δέσει πιο γρήγορα. Όταν η σάλτσα είναι τόσο παχύρρευστη ώστε να πέφτει σχετικά αργά απ’ το σύρμα, κλείνουμε το μάτι. Λογικά αυτό θα συμβεί στα 8’-10 λεπτά, απ’ την ώρα που ξεκινήσαμε.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 °C
  5. Τοποθετούμε τις μισές μελιτζάνες σε ένα γυάλινο ή κεραμικό πυρίμαχο ταψί, αφού το έχουμε λαδώσει προηγουμένως. Στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα με το πλιγούρι πάνω από τις μελιτζάνες.
  6. Πάνω από το μείγμα με το πλιγούρι τοποθετούμε τις άλλες μισές μελιτζάνες και στην κορυφή τη μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 175 °C για 40 λεπτά και αφαιρούμε από το φούρνο. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 230 °C και ξανατοποθετούμε το μουσακά για 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρέμα.
  7. Αφήνουμε το μουσακά να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!!!

Υλικά για 5 μερίδες:

 

  • 3 αποφλοιωμένες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες 1,5 εκ. πάχους (περίπου 1 κιλό)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • ½ φλιτζ. πλιγούρι
  • ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/8 κουτ. γλυκού γαρύφαλλα
  • 2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. ντομάτα σε κύβους, κονσέρβα ή φρέσκια
  • 1 ½ κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ φλιτζ. γάλα 1,5% λιπαρά
  • 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο και πιπέρι

Tips: Αν θέλετε, αφού κρυώσει λίγο η μπεσαμέλ μπορείτε να προσθέσετε ένα μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη ή ελαφρύ γάλα. Εύκολη συνταγή μουσακάς λαχανικών με μπεσαμέλ, χωρίς κιμά, ελαφρύς και υγιεινός.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 280 γρ.
Ενέργεια 229 kcal
Πρωτεΐνες 7,8 γρ.
Υδατάνθρακες 22,8 γρ.
Λιπαρά 11,8 γρ.
Χοληστερίνη 16 mg
Νάτριο 670 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ