Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγάνα

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Ζύμες-Ψωμιά

 

lagana

Εκτέλεση

  1. Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
  2. Κοσκινίστε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
  3. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
  4. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 χοντρές πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
  5. Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200°C για 15'-20'.
Καλή σας όρεξη!!!
 Υλικά για 3 μεγάλες λαγάνες:
  • 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια γλυκού μαγιά σε σκόνη
  • ½  φλιτζάνι ζεστό νερό (40°C)
  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι

Tips: Οι λαγάνες στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες. Συνταγή για λαγάνα σπιτική εύκολη και γρήγορη με φρέσκια ή ξηρή μαγιά και πάντοτε με αγνά και φρέσκα υλικά.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 30 γρ.
Ενέργεια 87 kcal
Πρωτεΐνες 2,7 γρ.
Υδατάνθρακες 16,3 γρ.
Λιπαρά 1,2 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 152 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ