Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιβανέζικη πίτα με ζάαταρ και τυρί (manousheh)

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Ζύμες-Ψωμιά

 

livaneziki-pita-me-zaatar-kai-tyri-manousheh

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το νερό σταδιακά. Αναμειγνύουμε καλά για να σχηματίσουμε μια ζύμη.
  2. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με ένα υγρό πανί.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Την μοιράζουμε σε 8 ίσα μέρη και σχηματίζουμε μπάλες. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
  4. Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 επιπλέον λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  5. Αναμειγνύουμε το ½ φλιτζάνι ζάαταρ με ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο, τεμαχίζουμε το τυρί και τα αφήνουμε στην άκρη.
  6. Σε μια αλευρωμένη επιφάνια, ανοίγουμε τα φύλλα ζύμης με ένα κυλιόμενο πλάστη, φτιάχνοντας ένα κυκλικό σχήμα με διάμετρο περίπου 15-20 εκατοστά και πάχους περίπου 1 εκατοστού.
  7. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα σε απόσταση 1,5 εκ. μεταξύ τους και απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι της σούπας το μείγμα ζάαταρ στα 4 φύλλα ζύμης και το τυρί στα άλλα 4 φύλλα ζύμης.
  8. Διακοσμούμε τη ζύμη "τσιμπώντας" τη γύρω-γύρω και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τα σερβίρουμε ζεστά.

Καλή σας όρεξη!!!

Υλικά για 8 μερίδες:

 

  • 3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1¼ φλιτζανιού χλιαρό νερό
  • ½ φλιτζάνι ζάαταρ (μείγμα μπαχαρικών)
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 400 γρ. μοτσαρέλα ή οποιουδήποτε λευκό ανάλατο τυρί θέλετε
Tips: Συνοδεύεται άψογα με φέτες ντομάτας, τουρσί και γιαούρτι. Το manakish ή man'ousheh είναι ένα δημοφιλές Λιβανέζικο φαγητό που αποτελείται από ζύμη που καλύπτεται με ζάαταρ ή τυρί ή κιμά (αρνίσιο), κάτι σαν την δική μας τυρόπιτα. Μοιάζει με πίτσα και μπορεί να κοπεί σε φέτες ή να διπλωθεί, και σερβίρεται για πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα. Πωλείται στους φούρνους του Λιβάνου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών. Παραδοσιακά, οι γυναίκες έψηναν το man'ousheh σε ένα κοινόχρηστο φούρνο το πρωί. Το ζάαταρ μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών ή να το φτιάξετε από τη συνταγή ζάαταρ. Συνταγή για λιβανέζικη πίτα με ζάαταρ και τυρί (man'ousheh).
Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 160 γρ.
Ενέργεια 421 kcal
Πρωτεΐνες 15,6 γρ.
Υδατάνθρακες 42,3 γρ.
Λιπαρά 21,1 γρ.
Χοληστερίνη 36 mg
Νάτριο 868 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ