myDiatrofi

Νευρική βουλιμία: τι είναι και ποια τα συμπτώματα της;

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Ψυχολογία
nevriki_voulimia_ti_einai_kai_poia_ta_symptomata_tis

Η ψυχογενής ή νευρική ή νευρογενής βουλιμία (επιστ. ονομασία: bulimia nervosa) είναι μια διατροφική διαταραχή όπως και η ανορεξία.

Συμπτώματα: Η νευρογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από «κρυφή» επεισοδιακή υπερβολική πρόσληψη τροφής (υπερφαγία), συνήθως πλούσια θερμιδικά (π.χ. σοκολάτες, τσιπς, μπισκότα κλπ.), ακολουθούμενη από ακατάλληλες μεθόδους ελέγχου του βάρους, όπως η πρόκληση εμετού, κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών και υπερβολική άσκηση. Η μεγάλη ποσότητα τροφής καταναλώνεται γρήγορα και το άτομο αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ή να ελέγξει τι και πόσο τρώει.
Ο κύκλος της υπερφαγίας και της κάθαρσης μπορεί να γίνει έμμονη ιδέα και να μοιάζει με τον εθισμό στα ναρκωτικά ή άλλες ουσίες. Η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να κάνει κάποιος δίαιτα.
Οι γυναίκες έχουν εννέα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα (περίπου 90%) να παρουσιάσουν νευρική βουλιμία από τους άντρες. Περίπου το 10% των προσδιορισμένων βουλιμικών ασθενών είναι άνδρες. Συνήθως ξεκινά κατά την εφηβεία ή μετά την ενηλικίωση. Οι βουλιμικοί είναι επίσης ευάλωτοι σε καταναγκασμούς, συναισθηματικές διαταραχές ή εξαρτήσεις.  Το 20 έως 40% των γυναικών με βουλιμία έχουν επίσης ιστορικό που σχετίζεται με τα ναρκωτικά ή τη χρήση αλκοόλ. Τα άτομα που εκδηλώνουν νευρογενή βουλιμία αν και φαίνονται πολύ δυναμικά, συχνά νιώθουν θλίψη, μοναξιά, ντροπή και εσωτερικό κενό.
Σε αντίθεση με τους ανορεξικούς ανθρώπους, οι βουλιμικοί βιώνουν σημαντικές διακυμάνσεις βάρους, αλλά η απώλεια βάρους τους συνήθως δεν είναι τόσο σοβαρή ή εμφανής όσο στους ανορεξικούς.
Τα βουλιμικά άτομα είναι συνήθως μυστικοπαθείς, λόγο της ντροπής που νιώθουν εξαιτίας της διαταραχής τους. Η επεισοδιακή πολυφαγία (binge eating) είναι μια ξεχωριστή κατηγορία και διαφέρει από τη ψυχογενή βουλιμία στο ότι δεν υπάρχουν επεισόδια προκλητού εμετού. Τα συνήθη αίτια είναι το άγχος, η ανησυχία για την πορεία μιας σχέσης, το σωματικό βάρος, τα οικογενειακά προβλήματα, η κατάθλιψη και η ανία.
Ποσοστό που κυμαίνεται από το 10-30% των παχύσαρκων ανθρώπων που έχουν αρκετά συχνά επεισόδια πολυφαγίας, θεωρείται ότι πάσχουν από διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας.

 

Βιβλιογραφία:

1.Τμήμα Ψυχολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διαταραχές στην πρόσληψη τροφής

2.Lorna A. Champion, Michael J. Power. Adult psychological problems: an introduction

3.Katherine A. Halmi (1992). Psychobiology and treatment of anorexia nervosa and bulimia nervosa

4.Hay, Phillipa J; Claudino, Angélica Medeiros (2010). "Bulimia nervosa". Clinical Evidence 2010: 1009

5.Russell, Gerald (2009). "Bulimia nervosa: An ominous variant of anorexia nervosa". Psychological Medicine 9 (3): 429–48.

6.Palmer, R. (2004). "Bulimia nervosa: 25 years on". The British Journal of Psychiatry 185 (6): 447–8.

7,Barker, P (2003). Psychiatric and Mental Health Nursing: The Craft of Caring. Great Britain: Arnold. ISBN 0340810262

8,Barlow, D. H.; Durand, V. M. (2011). Abnormal psychology: An integrative approach (6th ed.). Belmont, CA: Wadsworth, Cengage Learning

 

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ