Η πρωτεΐνη είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που αποτελείται από αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Τα αμινοξέα λοιπόν, αποτελούν τις μικρές εκείνες «ψηφίδες», οι οποίες συνθέτουν μια πρωτεΐνη που μπορούμε να βρούμε στο κρέας, στο ψάρι, στο κοτόπουλο, στο αβγό, στα δημητριακά και στα όσπρια.
Υπάρχουν συνολικά 23 διαφορετικά αμινοξέα, τα οποία χωρίζονται σε δύο ομάδες: Τα απαραίτητα και τα μη αναγκαία. Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι αυτά που πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή γιατί δεν μπορεί να συνθέσει κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού ο οργανισμός μας, και μη αναγκαία είναι αυτά που μπορούν να παραχθούν από τον ίδιο τον οργανισμό.
Τα γεύματα πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι εξαιρετικά σημαντικά για κάθε αθλητή προκειμένου να διατηρηθεί μια σταθερή ροή πρωτεϊνών στους μύες.
Παρακάτω είναι μια λίστα με καθημερινές τροφές με την υψηλότερη πρωτεΐνη σε σχέση με τις θερμίδες.
Τροφή | Πρωτεΐνη στα 100 γρ. τροφής | Πρωτεΐνη σε αναλογία θερμίδων | |
1 | Στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας | 30 γρ. | 1 γρ. πρωτεΐνης ανά 4,5 Kcal |
2 | Ψαρικά | 26 γρ. | 1 γρ. πρωτεΐνης ανά 4,5 Kcal |
3 | Mozzarella & τυρί cottage light | 32 γρ. | 1 γρ. πρωτεΐνης ανά 4,7 Kcal |
4 | Χοιρινή μπριζόλα | 36 γρ. | 1 γρ. πρωτεΐνης ανά 5,2 Kcal |
5 | Μοσχάρι άπαχο | 36 γρ. | 1 γρ. πρωτεΐνης ανά 5,3 Kcal |
6 | Tofu | 8 γρ. | 1 γρ. πρωτεΐνης ανά 8,7 Kcal |
7 | Φασόλια σόγιας | 17 γρ. | 1 γρ. πρωτεΐνης ανά 10 Kcal |
8 | Αυγά | 13 γρ. | 1 γρ. πρωτεΐνης ανά 12 Kcal |
9 | Γιαούρτι, γάλα και γάλα σόγιας | 4 γρ. | 1 γρ. πρωτεΐνης ανά 18 Kcal |
10 | Φιστίκια, αμύγδαλα | 24 γρ. | 1 γρ. πρωτεΐνης ανά 25 Kcal |
Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrates, Fiber, Fat, Protein and Amino Acids (Macronutrients) 2002. Chapter 10: Protein and Amino AcidsNational Academy of Sciences http://www.nap.edu Reeds, P. Dispensable and Indispensable Amino Acids for Humans. J.Nutr. 130: 1835S – 1840S, 2000 WHO, Diet, Nutrition and Prevention of Chronic Diseases, 2003. National Nutrient Database (Agricultural Research Service United States Department of Agriculture)
http://www.who.int/hpr/NPH/docs/who_fao_expert_report.pdf