myDiatrofi

Μύθος: η μαργαρίνη είναι μια πλαστική ουσία

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Διατροφικοί Μύθοι
Μύθος: η μαργαρίνη είναι μια πλαστική ουσία

Πραγματικότητα:  Όλα τα υλικά αποτελούνται από μόρια, συμπεριλαμβανομένων της μαργαρίνης, αλλά έχει μία πολύ διαφορετική σύνθεση μ’αυτή του πλαστικού. Το πλαστικό είναι σχεδόν αποκλειστικά πολυμερές μεγάλου μοριακού βάρους, εξ ου και η ονομασία πολλών εξ αυτών φέρει το πρόθεμα πολυ- και που μπορεί να περιέχουν πρόσθετα, οργανικά ή μη που να διαμορφωθούν, για βελτίωση των ιδιοτήτων τους (μηχανική αντοχή, εμφάνιση, χρώμα κλπ). Είναι συνήθως συνθετικά και προέρχονται κυρίως από αργό πετρέλαιο, αλλά μπορούν να κατασκευαστούν και από φυσικά υλικά (ξύλο, καλαμπόκι, σάκχαρα κ.α). Στην πραγματικότητα ένα από τα πρώτα πλαστικά κατασκευάστηκε από γάλα το 1800 μ.Χ.


Ο ισχυρισμός ότι η μαργαρίνη είναι πλαστική ουσία έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, τουλάχιστον από το 2003. Το ότι πλησιάζει η μαργαρίνη στη χημική σύσταση με το πλαστικό (αν είχε ένα μόριο ακόμα θα ήταν πλαστικό), δεν σημαίνει ότι είναι πλαστική ουσία. Το νερό (H2O) έχει ένα μόριο διαφορά από το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2) και συνεπώς δεν σημαίνει ότι το νερό είναι υπεροξείδιο του υδρογόνου (λευκαντικό). Το αλάτι (NaCl) διαφέρει ένα μόριο από το άνυδρο υγρό χλώριο (Cl2)  (αέριο χλώριο).  Ο άνθρακας (C) έχει ένα μόριο διαφορά από το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Ένα μόριο επιπλέον και με διαφορετική δομή, έχει ως αποτέλεσμα ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν.


Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα συστατικά μαργαρίνης είναι από φυσικές πηγές. Παρασκευάζεται κυρίως από φυτικά έλαια σπόρων (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο), νερό, γάλα και αλάτι. Με την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στη διατροφή τα τελευταία χρόνια παράγεται μαργαρίνη με προσθήκη ελαιολάδου που δεν ξεπερνά το 30% επί του συνόλου των φυτικών λιπών. Αυτό  που πρέπει να προσέξετε στις μαργαρίνες είναι τα τρανς λιπαρά. Η υδρογόνωση ως διαδικασία παραγωγής μαργαρινών είναι πλέον λιγότερο συχνή, λόγω των τρανς κορεσμένων λιπαρών που δημιουργεί, τα οποία θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα για την υγεία λιπαρά. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων αυτών και να επιλέγετε μαργαρίνες χωρίς τρανς ή κορεσμένα λιπαρά.

how-margarine-made2

 

Βιβλιογραφία:

  • Life cycle of a plastic product . Americanchemistry.com. Retrieved on 2011-07-01.
  • Barboza. "A Warning in Expanding Waistlines.  The New York Times.10 July 2003.
  • Lesie, Michele.  "Making Sense Out of Fat Science." Plain Dealer. 14 September 1998.
  • Sagon, Candy."Butter Is Back — and Other Ideas That Will Change Your Diet in 2003." The Washington Post.1 January 2003.
  • Squires, Sally. "Food Labels Must List Trans Fats." The Washington Post.10 July 2003.
  • Rajah, Kanes (1 May 2005). "Spread thickly with innovation: with the basic concept of spreads unchanged for decades, producers have to be increasingly innovative in their product development and marketing. Kanes Rajah outlines some successful strategies." . Al Business website . The Gale Group, Inc . Retrieved 10 November 2009
  • Claek, Jim. "The Hydrogenation of Alkenes:Margarine Manufacture". Chemguide:Helping you to understand Chemistry. Retrieved 9 November 2009.
  • "Palm Oil/Palm Kernel Oil Applications - Margarine" (PDF). The Malaysian Palm Oil Council. Retrieved 2010-01-04.
  • Shurtleff, William; Akiko Aoyagi (2007). "History of sot oil margarine". Soyinfo Center . Retrieved 4 January 2010.
  • Food and nutrition board, institute of medicine of the national academies (2005). Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients). National Academies Press.

 

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ