
Εκτέλεση
Σου: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε με το γάλα με το νερό, τη μαργαρίνη, το αλάτι και τη στέβια. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά, περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σκεύος και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για να μην ξεραθεί, μέχρι να κρυώσει. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό», όχι με το σύρμα, προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά μέχρι να προκύψει μια λεία και μαλακιά ζύμη (αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς μίξερ ανακατεύοντας με μια κουτάλα). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Στη λαμαρίνα του φούρνου βάζουμε μια λαδόκολλα και τοποθετούμε τα σου που κόβουμε από τη ζύμη με κορνέ. Εάν δεν διαθέτουμε κορνέ χρησιμοποιούμε δύο κουταλάκια του γλυκού. Με το ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε στη λαδόκολλα έτσι ώστε να σχηματίσουμε μπαλάκι διαμέτρου 2 - 2,5 εκ. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά έως ότου τα σου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος και είναι προτιμότερο να ψήσουμε σε συμβατικό φούρνο όχι σε αέρα, γιατί ο αέρας τα παραμορφώνει. Βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικές ώρες και να στεγνώσουν. Τα γεμίζουμε με την κρέμα.
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας κομμένο κάθετα στη μέση ώστε οι σπόροι να πέσουν στην κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη στέβια με το κορν φλάουερ και τα αυγά. Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε λίγο στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα. Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη μαλακώνουμε με ένα σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει απαλή. Κόβουμε τα σου στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.
Σος: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Έπειτα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε στη λιωμένη κουβερτούρα σε 2 δόσεις ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Σε ένα μπολ ή σε μια πιατέλα, στήνουμε τα σουδάκια με κρέμα βανίλιας σε σχήμα πυραμίδας και στο τέλος τα περιχύνουμε με τη σος σοκολάτας. Το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια το σερβίρουμε.
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας κομμένο κάθετα στη μέση ώστε οι σπόροι να πέσουν στην κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη στέβια με το κορν φλάουερ και τα αυγά. Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε λίγο στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα. Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη μαλακώνουμε με ένα σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει απαλή. Κόβουμε τα σου στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.
Σος: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Έπειτα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε στη λιωμένη κουβερτούρα σε 2 δόσεις ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Σε ένα μπολ ή σε μια πιατέλα, στήνουμε τα σουδάκια με κρέμα βανίλιας σε σχήμα πυραμίδας και στο τέλος τα περιχύνουμε με τη σος σοκολάτας. Το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια το σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 18 μερίδες:
Για τα Σου
- 100 γρ. γάλα 1,5%
- 100 γρ. νερό
- 90 γρ. μαργαρίνη
- 3 γρ στέβια κρυσταλλική
- 2 γρ. αλάτι
- 110 γρ. αλεύρι
- 4 αβγά
- 4 κρόκοι αβγών
- 6 γρ. στέβια κρυσταλλική
- 40 γρ. κορν φλάουερ
- 1 βανίλια φρέσκια
- 500 γρ. γάλα 1,5%
- 450 γρ. κρέμα γάλακτος light
- 250 γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη
Tips: Φυλάμε τα σου πάντα καλά κλεισμένα μακριά από υγρασία, τα γεμίζουμε με ό,τι φανταστούμε.
Η προέλευση τόσο της ζύμης όσο και του ονόματος προφιτερόλ είναι από τη Γαλλία. Όταν κάποιος προσέχει τη γραμμή του, δε χρειάζεται να στερείται το γλυκό! Το μυστικό είναι τα υλικά και ποσότητα κατανάλωσης του. Φανταστείτε ότι το κλασικό προφιτερόλ στα 120 γρ. έχει 350+ θερμίδες.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 120 | γρ. |
Ενέργεια | 229 | kcal |
Πρωτεΐνες | 5,3 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 17 | γρ. |
Λιπαρά | 15,6 | γρ. |
Χοληστερίνη | 95 | mg |
Νάτριο | 128 | mg |
