Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ζαχαροπλαστικής μια μακρόστενη φόρμα κέικ 23x12 εκ. Πασπαλίζετε τη φόρμα με 1 ½ κουταλιά από τη ζάχαρη φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα η βάση και οι πλευρές. Πετάτε την επιπλέον ζάχαρη της φόρμας.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κορνφλάουρ σ' ένα μπολ. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία δύο ακόμα φορές. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
- Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα ώσπου το μείγμα να γίνει αφράτο. Προσθέτετε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη. Προσθέτετε την εσάνς βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού και χτυπώντας ελαφρώς.
- Προσθέτετε το μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου σταδιακά, χτυπώντας ελαφρώς.
- Προσθέτετε τις σταφίδες, την καρυδόψιχα και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε.
- Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ 45 με 50 λεπτά. Το αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει στη φόρμα προτού το μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Το μεταφέρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε ομοιόμορφα με ζάχαρη άχνη προτού το σερβίρετε, ή το καλύπτετε με γλάσο και το γαρνίρετε με καρύδια.
Υλικά για 10 μερίδες:
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ¼ φλιτζανιού κορνφλάουρ
- ½ φλιτζάνι βούτυρο που έχει μαλακώσει
- 2 αυγά χτυπημένα
- 1 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας
- 2 κουτ. σούπας μαύρη σταφίδα ή σταφίδα κορινθιακή
- ¼ φλιτζανιού καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
- 3 κουτ. σούπας κομματάκια σοκολάτας
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Tips: Καρφώστε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ, αν βγει στεγνή είναι ψημένο, αλλιώς συνεχίζετε το ψήσιμο. Ένα πεντανόστιμο αφράτο και εύκολο κέικ με κομμάτια σοκολάτας και καρύδια που θα λατρέψετε!
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 65 | γρ. |
Ενέργεια | 284 | kcal |
Πρωτεΐνες | 4,4 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 29,3 | γρ. |
Λιπαρά | 16,6 | γρ. |
Χοληστερίνη | 62 | mg |
Νάτριο | 106 | mg |