Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυδώνι γλυκό κουταλιού εύκολο

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Κουταλιού/Μαρμελάδες

 

kydoni glyko koutalioy eykolo

Εκτέλεση

  1. Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα βράζοντας νερό σε κατσαρολάκι και ρίχνοντας τα μόλις πάρει βράση. Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός κλείνουμε το μάτι. Δεν τα βάζουμε να βράσουν με το νερό από την αρχή γιατί σκουραίνουν. Τα αφήνουμε ένα δυο λεπτά, χύνουμε το καυτό νερό και τα σκεπάζουμε με κρύο. Τα ξεφλουδίζουμε τρίβοντάς τα και τα στεγνώνουμε με ένα απορροφητικό χαρτί.
  2. Στη συνέχεια τα καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.
  3. Πλένουμε καλά τα κυδώνια, τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους, τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σαν πολύ ψιλές τηγανητές πατάτες (δε χρησιμοποιούμε τρίφτη, διότι τα κυδώνια λιώνουν και δε γίνονται τραγανά) και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό μαζί με το χυμό των λεμονιών για να μη μαυρίσουν.
  4. Μετά τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη σε στρώσεις (μία στρώση ζάχαρη, μία στρώση κυδώνια κ.ο.κ.).
  5. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά για να γίνει πολύ γρήγορα και να μη σκουρύνει το χρώμα του ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι, τον αφρό που θα βγάλει.
  6. Αφού δέσει καλά το σιρόπι, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα. Όταν κατεβάσουμε το γλυκό από τη φωτιά θα έχει πολύ ανοιχτό χρώμα, αλλά μέχρι να κρυώσει στην κατσαρόλα θα σκουρύνει και θα πάρει ένα ωραίο χρώμα..
  7. Μόλις κρυώσει, το βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και προσθέτουμε τα αμύγδαλα.

Καλή σας όρεξη!!!

Υλικά για 33 μερίδες (1000 γρ.):

 

  • 1 κιλό κυδώνια
  • χυμό 2-3 λεμονιών
  • 250 γρ. αμύγδαλα

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1-2 κλωναράκια αρμπαρόριζα

Tips: Αν το προτιμάτε κόκκινο και μαστιχωτό, διπλασιάστε το νερό και βράστε το μισοσκεπασμένο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κοκκινίσει. Εάν δεν έχετε αρμπαρόριζα, προσθέστε 2 βανίλιες. Συνταγή κυδώνι γλυκό κουταλιού εύκολο με αμύγδαλα και με 185 θερμίδες ανά μερίδα. Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού του φθινοπώρου.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 35 γρ.
Ενέργεια 185 kcal
Πρωτεΐνες 1,7 γρ.
Υδατάνθρακες 35,6 γρ.
Λιπαρά 4 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 1 mg
myDiatrofi8

Χρήστος Ιωαννίδης

Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Ιωαννίδης