Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γίγαντες πλακί

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Όσπρια-Λαδερά

 

gigantes-plaki

Εκτέλεση

Μουσκεύετε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε τόσο νερό όσο να τους σκεπάζει τελείως. Την άλλη μέρα, αν έχουν απορροφήσει το νερό τους, προσθέτετε κι άλλο. Τους βράζετε ½ ώρα περίπου, σε μέτρια φωτιά. Τους σουρώνετε, αλλά κρατάτε το ζουμί τους.
Τους αδειάζετε σε μεγάλο ταψί, προσθέτετε τις ντομάτες λιωμένες, το πελτέ, το κρεμμύδι ξυσμένο, το καρότο σε λεπτές φετούλες, το σέλινο, το σκόρδο και το πράσο ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύετε καλά, ρίχνετε 1 ποτήρι από το ζουμί που έβρασαν και τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Για 1 ½  ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αν δείτε ότι έχουν απορροφήσει όλο το ζουμί τους, προσθέτετε λίγο από το νερό που έβρασαν. Τους προσφέρετε σε πιατέλα ζεστούς ή κρύους.

 

 

 Υλικά για 6 μερίδες:
  • ½ κιλό γίγαντες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 καρότο
  • 1 κιλό ντομάτες
  • 3 κλωνάρια σέλινο
  • 1 πράσο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
Αν θέλετε προσθέτετε 1 φύλλο δάφνης και 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά ψιλοκομμένη. Τρώγονται πολύ ταιριαστά με φέτα και είναι από τα φαγητά που αγαπάμε να απολαμβάνουμε.
Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 175 γρ.
Ενέργεια 362 kcal
Πρωτεΐνες 16,1 γρ.
Υδατάνθρακες 40,8 γρ.
Λιπαρά 14,5 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 147 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ