Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέμπε με σάλτσα γιαουρτιού

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Παραδοσιακά

 

kempe me saltsa giaourtioy

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε νερό μέχρι να το καλύψουμε. Το αφήνουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά, με τη γροθιά μας, να φύγουν όλα τα υγρά. Το απλώνουμε σε μια πετσέτα για να απορροφηθεί η υγρασία.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το μοσχαρίσιο κιμά, το κρεμμύδι, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το μουλιασμένο πλιγούρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το μείγμα μας, σε παρτίδες, σε ένα επεξεργαστή τροφίμων (μπλέντερ) και το χτυπάμε μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει η ζύμη μας. Προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό, αν χρειαστεί.
  3. Για να κάνουμε τη γέμιση, σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει, περίπου 4 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το αλάτι, το μπαχάρι, το πιπέρι και την κανέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να μαλακώσουν, για άλλα περίπου 4 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κουκουνάρι. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
  4. Με βρεγμένα χέρια, πλάθουμε κεφτέδες σε μέγεθος και σχήμα αυγού. Με τον δάχτυλο μας (δείκτη) ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο της κορυφής ώστε να σχηματιστεί μια φωλιά και προσθέτουμε μέσα περίπου μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και κλείνουμε τη κορυφή με τη ζύμη.
  5. Σε ένα τηγάνι βαθουλό βάζουμε λάδι στο 1/3 του τηγανιού. Αφήνουμε το λάδι να κάψει και τηγανίζουμε τα κέμπε μας, μέχρι να ροδίσουν καλά, για περίπου 4-5 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου ή βουτηγμένα στη σάλτσα γιαουρτιού και γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  6. Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το γιαούρτι μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Καλή σας όρεξη!!!
 Υλικά για 8 μερίδες:
  • 1  ½  φλιτζάνι πλιγούρι ψιλό
  • 650 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1  ½  φλιτζάνι κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 3 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
  • 2  ¼ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1  ½  κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
Γέμιση:
  • 230 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • ¾  φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/3  φλιτζανιού κουκουνάρι ελαφρώς ψημένο
  • ¾  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½  κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • ½  κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • ¼  κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνιτούρα
Σάλτσα γιαουρτιού:
  • 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • ¼  κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Το Κέμπε (Kibbeh) είναι μια παραδοσιακή συνταγή και δημοφιλές πιάτο της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στο Λίβανο (θεωρείται εθνικό πιάτο), την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Συρία. Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται συνήθως κιμάς άπαχος μοσχαρίσιος ή αρνίσιος ή κατσικίσιος.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 205 γρ.
Ενέργεια 404 kcal
Πρωτεΐνες 28,1 γρ.
Υδατάνθρακες 11,6 γρ.
Λιπαρά 27,3 γρ.
Χοληστερίνη 110 mg
Νάτριο 964 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ