Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπανακόρυζο

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Παραδοσιακά

 

Spanakoruzo

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια σε αντίθεση με το πράσο, τα κρεμμύδια και τον άνηθο τα οποία τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σοτάρουμε με την μισή ποσότητα από το λάδι όλα τα λαχανικά για 2-3 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και δυο ποτήρια νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μετά προσθέτουμε το ρύζι (το οποίο έχουμε πλύνει) και τα μπαχαρικά. Σιγοβράζουμε για ακόμα 20 λεπτά. Λίγο πριν κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι.
  3. Αφού τελειώσουμε σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια στεγνή πετσέτα για να απορροφήσει τους υδρατμούς και να γίνει σπυρωτό το ρύζι.
  4. Μπορούμε να μαγειρέψουμε το σπανακόρυζο χωρίς τον χυμό ντομάτας και να προσθέσουμε λεμόνι στο τέλος.
  5. Εμείς προτείνουμε τον χυμό ντομάτας γιατί δίνει περισσότερο άρωμα και γεύση στα φαγητά που δεν έχουν πολύ λάδι.
 Υλικά για 2 μερίδες:
  • ¼  κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 70 γρ σκούρο ρύζι
  • 1 μέτριο πράσο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • λίγο άνηθο
  • ½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας κατά προτίμηση φρέσκο
  • 2 ½  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Ένα μόνο φλιτζάνι με σπανάκι μας προσφέρει αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α και Κ για τον οργανισμό μας, όπως και βιταμίνη C. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο. Μελέτες έχουν δείξει πως το σπανάκι μπορεί να μας προστατέψει από διάφορους τύπους καρκίνου, από καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και από την οστεοπόρωση.

 

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 350 γρ.
Ενέργεια 292 kcal
Πρωτεΐνες 7 γρ.
Υδατάνθρακες 30 γρ.
Λιπαρά 18 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 440 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ