Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαλάτα με ψητά παντζάρια με σος βινεγκρέτ

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Σαλάτες

 

Σαλάτα με ψητά παντζάρια με σος βινεγκρέτ

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα παντζάρια και αφαιρούμε τα φύλλα τους. Χρειαζόμαστε δύο κομμάτια αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σταυρωτά, το ένα πάνω στο άλλο. Τοποθετούμε επάνω τα παντζάρια με τη φλούδα τους, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  2. Κλείνουμε το πακέτο και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού εάν έχουν ψηθεί.
  3. Στο μεταξύ πλένουμε καλά τα ανάμικτα σαλατικά και τα τινάζουμε να φύγει το νερό. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  4. Όταν ψηθούν τα παντζάρια, ανοίγουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο γιατί καίει ο ατμός. Αφήνουμε τα παντζάρια να κρυώσουν λιγάκι και τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε κύβους.
  5. Ετοιμάζουμε τη σος βινεγκρέτ. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σος .
  6. Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τα σαλατικά, από πάνω τα παντζάρια και τη φέτα και και περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος.

 

 Υλικά για 4 μερίδες:
  • 4 παντζάρια
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 120 γρ. φέτα με χαμηλά λιπαρά κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 450 γρ. Ανάμικτα σαλατικά (μαρούλι, μαρούλι σγουρό πράσινο και κόκκινο, iceberg, radicchio, αντίδια)
Για την σος βινεγκρέτ:
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας  λευκό ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη (το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους). Η  βηταΐνη που περιέχουν μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 270 γρ.
Ενέργεια 355 kcal
Πρωτεΐνες 8,3 γρ.
Υδατάνθρακες

16,3

γρ.
Λιπαρά 28,7 γρ.
Χοληστερίνη 8 mg
Νάτριο 690 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ