Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμπουλέ Λιβανέζικο

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Σαλάτες
tampoule-livaneziko

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό και τον φρέσκο δυόσμο. Πλένουμε τις ντομάτες. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια.
  2. Βάζουμε το πλιγούρι στο πάτο ενός μεγάλου γυάλινου μπολ. Ρίχνουμε 1/4 κούπα νερό από πάνω ίσα που να το σκεπάζει ένα δάκτυλο και αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να απορροφηθεί από το πλιγούρι και να μαλακώσει.
  3. Κόβουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους, (την ντομάτα σε 1 πόντο, το κρεμμύδι σε 1/2 πόντο, περίπου). Τοποθετούμε την κομμένη ντομάτα (μαζί με όλα τα ζουμιά) και το κρεμμύδι στο μπολ πάνω από πλιγούρι, αλλά δεν ανακατεύουμε. Αλατίζουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο μαύρο πιπέρι και μία ιδέα από κανέλλα και μπαχάρι.  Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Παίρνουμε λίγο από τον μαϊντανό και το φτιάχνουμε σε μικρά ματσάκια, προσέχοντας να είναι ευθυγραμμισμένα τα κοτσάνια στο σημείο που αρχίζουν τα βλαστάρια. Κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια, και κρατάμε το ματσάκι σφιχτά με το ένα χέρι πάνω σε ξύλο κοπής, και αρχίζουμε με το άλλο χέρι, κρατώντας ένα πολύ κοφτερό και βαρύ μαχαίρι να ψιλοκόβουμε το μαϊντανό όσο πιο λεπτά μπορούμε. Κόβουμε μετά σε διάφορες κατευθύνσεις για να ψιλοκοφτεί ακόμα καλύτερα. Τοποθετούμε σε δεύτερο μπολ μέχρι να κοπεί όλος ο μαϊντανός, και μετά το ρίχνουμε στο πρώτο μπολ, χωρίς να ανακατέψουμε ακόμα.
  5. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να σταματήσουμε και να τελειώσουμε την σαλάτα αργότερα. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με πλαστική μεμβράνη και φυλάμε στο ψυγείο.
  6. Λίγη ώρα ή μισή μέρα πριν το σερβίρισμα συνεχίζουμε την σαλάτα. Εάν έχουμε φρέσκο δυόσμο, αφαιρούμε τα φύλλα από τα σκληρά κοτσάνια, και ψιλοκόβουμε τα φύλλα, όπως κάναμε με τον μαϊντανό. Το ρίχνουμε στο μπολ με τα άλλα υλικά, και αμέσως περιχύνουμε με το μισό από το χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει ο δυόσμος.
  7. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά την σαλάτα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά όσο λεμόνι μας αρέσει. Εγώ την προτιμώ λεμονάτη, οπότε βάζω σχεδόν 1 φλιτζάνι χυμό. Εάν έχει πέσει πολύ λεμόνι, διορθώνουμε με λίγο λάδι, ή λίγη ντομάτα ακόμη. Προσθέτουμε λίγο αλάτι εάν νομίζουμε ότι το παίρνει.
  8. Σερβίρουμε αμέσως, ή σκεπάζουμε το μπολ και φυλάμε την σαλάτα στο ψυγείο (κρατά μισή μέρα) μέχρι το γεύμα.
  9. Σερβίρουμε την σαλάτα ταμπούλε στο μεγάλο μπολ, ή απλώνουμε σε μία μεγάλη πιατέλα. Γαρνίρουμε με μικρά φύλλα μαρουλιού γύρω από την πιατέλα, και μία καρδιά μαρουλιού τοποθετημένη στο κέντρο της επιφάνειας της σαλάτας.

Στο Λίβανο την σαλάτα ταμπούλι και όχι "ταμπουλέ" την σερβίρουν με μία πιατέλα από φύλλα μαρουλιού στο πλάι, και χρησιμοποιούμε τα φύλλα αντί για πιρούνια για να φάμε την σαλάτα.
Υλικά για 4 μερίδες:
  • 200 γρ. μαϊντανό (2 μεγάλα ματσάκια)
  • 10 γρ. φρέσκο δυόσμο (ή 1 κουτάλιά ξερό δύοσμο)
  • 1/8 κούπας (22 γρ.) ψιλό πλιγούρι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (80 γρ. περίπου)
  • 430 γρ. φρέσκια ντομάτα
  • 1 ή περισσότερα λεμόνια (για να βγει σχεδόν 1/2 κούπα χυμό)
  • 1/4 κούπα (54 γρ.) ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο μπαχάρι αλεσμένο
Για το σερβίρισμα:
  • 1 μαρούλι (προαιρετικά)

Tips: Προσπαθήστε να βρείτε πολύ τρυφερό μαϊντανό με μικρά, λεπτά φύλλα και πολύ λεπτά κοτσάνια.

Πλιγούρι ψιλό και όχι το μέτριο/χοντρό που είναι για πιλάφι - το σωστό μοιάζει με ψιλό σιμιγδάλι.

Αυτή η συνταγή είναι πλούσια σε μαϊντανό και ντομάτα, με ελάχιστο πλιγούρι. Και είναι λεμονάτη!
Επειδή είναι σχετικά χρονοβόρα η παρασκευή, έχω σημειώσει το σημείο όπου μπορεί η σαλάτα να ετοιμαστεί νωρίτερα, ακόμα και μία μέρα πριν, και τα γίνουν τα τελευταία στάδια λίγο πριν το γεύμα. Αλλά και τελειωμένη, η σαλάτα κρατάει μισή μέρα στο ψυγείο, οπότε μπορεί να ετοιμαστεί από το πρωί. Συνταγή για σαλάτα ταμπουλέ λιβανέζικο με πλιγούρι και μαϊντανό.

Αυτή είναι η λιβανέζικη εκδοχή της σαλάτας ταμπούλι.  Υπάρχουν διάφορες εκδοχές, πχ. ή πολίτικη/τούρκικη, που βάζουν περισσότερο πλιγούρι από μαϊντανό. Υπάρχει επίσης ή εκδοχή με κους κούς, αλλά η αυθεντική είναι με το ειδικό ψιλό πλιγούρι για ταμπουλέ.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 232 γρ.
Ενέργεια 175 kcal
Πρωτεΐνες 3,4 γρ.
Υδατάνθρακες 16 γρ.
Λιπαρά 14,1 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 615 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ

Τελευταία άρθρα από τον/την Τόνι Νζέιμ