myDiatrofi

Μαγνήσιο Mg

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Μέταλλα-Ιχνοστοιχεία
Μαγνήσιο Mg

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό συστατικό όλων των μαλακών ιστών και των οστών στο ανθρώπινο σώμα.  Το μαγνήσιο έχει λάβει το όνομα του από τον μαγνησίτη, ένα μέταλλο καρβονικοϋ μαγνησίου, και αυτό το μέταλλο με τη σειρά του θεωρείται ότι οφείλει το όνομά του στα αποθέματα μαγνησίτη της Μαγνησίας, μίας περιοχής της Θεσσαλίας στην αρχαία Ελλάδα.

ΔΡΑΣΗ
Το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας σε περισσότερα από 300 ενζυμικά συστήματα που ρυθμίζουν ποικίλες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης πρωτεϊνών, των μυών και τη λειτουργία των νεύρων, τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA, RNA, και το αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη. Το μαγνήσιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενεργό μεταφορά ιόντων όπως το ασβέστιο και το κάλιο διαμέσου των κυτταρικών μεμβρανών, μια διαδικασία που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων και στη συστολή των μυών την ομαλή καρδιακή λειτουργία.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Ηλικία Άνδρες Γυναίκες Εγκυμοσύνη Θηλασμός
έως 6 μηνών 30 mg 30mg    
7-12 μηνών 75 mg 75 mg    
1-3 ετών 80 mg 80 mg    
4-8 ετών 130 mg 130 mg    
9-13 ετών 240 mg 240 mg    
14-18 ετών 410 mg 360 mg 400 mg 360 mg
19-30 ετών 400 mg 310 mg 350 mg 310 mg
31-50 ετών 420 mg 320 mg 360 mg 320 mg
51+ ετών 420 mg 320 mg    

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Το μαγνήσιο είναι πολύ διαδεδομένο σε φυτικά και ζωικά τρόφιμα και ποτά. Καλές διαιτητικές πηγές - τροφές σε μαγνήσιο είναι: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι), τα όσπρια (μαύρα φασόλια), οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, γάλα σόγιας και τα δημητριακά ολικής αλέσεως,. Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που περιέχουν διαιτητικές ίνες παρέχουν και μαγνήσιο. Το μαγνήσιο επίσης έχει προστεθεί σε ορισμένα δημητριακά πρωινού και σε άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα μαγνησίου. Μελέτες έχουν βρει ότι το ασπαρτικό, κιτρικό, γαλακτικό και το χλωριούχο μαγνήσιο απορροφούνται καλύτερα και είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμα από το οξείδιο του μαγνησίου (μαγνησία- καθαρτικό και αντιόξινο) και το θειικό μαγνήσιο.

ΕΛΛΕΙΨΗ
Τα συστήματα που κυρίως επηρεάζονται από την ανεπάρκεια μαγνησίου είναι το καρδιαγγειακό και το νευρομυϊκό. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σε μαγνήσιο είναι:

  • απώλεια όρεξης
  • ναυτία
  • αδυναμία
  • κόπωση
  • κράμπες
  • υπερκινητικότητα
  • ταχυκαρδία
  • καρδιακή αρρυθμία
  • υπογλυκαιμία

Η συχνότερη αιτία υπομαγνησιαιμίας είναι η χρήση διουρητικών και συναντάται στο 50% των ασθενών με χρόνια χρήση φουροσεμίδης. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν την ολική παρεντερική διατροφή, την παγκρεατίτιδα, τα εγκαύματα, την εξωσωματική κυκλοφορία, φάρμακα (όπως β-αγωνιστές, αμινογλυκοσίδες, αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, ινσουλίνη και αμφοτερικίνη Β), διαρροϊκά σύνδρομα, οξεία σωληναριακή νέκρωση, μεταβολική οξέωση, χρόνιο αλκοολισμό και τον υποπαραθυρεοειδισμό. Η επεξεργασία των τροφίμων και η δυτικού τύπου διατροφή (υψηλή σε υδατάνθρακες και λίπος) αυξάνουν τις ανάγκες σε μαγνήσιο.
Ομάδες ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγο ανεπάρκειας μαγνησίου είναι:

  • Άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις (χρόνια διάρροια, κοιλιοκάκη, νόσο του Crohn, εκτομή ή παράκαμψη του λεπτού εντέρου).
  • Άτομα με διαβήτη τύπου 2 (σημαντικός ο ρόλος του μαγνησίου στο μεταβολισμό της γλυκόζης)
  • Άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ
  • Ηλικιωμένα άτομα (η απορρόφηση μαγνησίου από το έντερο μειώνεται και η νεφρική απέκκριση του μαγνησίου αυξάνεται με την ηλικία)
  • Άτομα με υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο (η αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ισχαιμικής καρδιακής νόσου)
  • Άτομα με οστεοπόρωση (το μαγνήσιο εμπλέκεται στο σχηματισμό των οστών και επηρεάζει τις δραστηριότητες των οστεοβλαστών και οστεοκλαστών)
  • Άτομα με ημικρανίες  (η ανεπάρκεια μαγνησίου σχετίζεται με παράγοντες που προωθούν πονοκεφάλους)

Εγκυµοσύνη και θηλασµός
Κατά την κύηση, οι μυϊκές κράμπες φαίνεται να βελτιώνονται με τη λήψη μαγνησίου, αν και τα δεδομένα είναι αμφιλεγόμενα. Το μαγνήσιο είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για τοκόλυση, σε περίπτωση πρόωρου τοκετού, αφού αναστέλλει τις αυτόματες συσπάσεις της μήτρας. Παρ' όλα αυτά, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για τον καθορισμό του ακριβούς μηχανισμού δράσης και την καθιέρωση στην καθημερινή μαιευτική πρακτική.
Στις γυναίκες με εκλαμψία, το θειικό μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής των σπασμών, πιθανώς ελαττώνει τη μητρική θνησιμότητα και βελτιώνει την κλινική έκβαση του εμβρύου. Το θειικό μαγνήσιο μειώνει τουλάχιστον κατά το ήμισυ τον κίνδυνο για εμφάνιση εκλαμψίας. Θεωρείται το φάρμακο εκλογής για γυναίκες με προεκλαμψία και εκλαμψία

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Η υπερβολική πρόσληψη μαγνησίου από τα τρόφιμα δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία σε υγιή άτομα, διότι τα νεφρά αποβάλουν την υπερβολική ποσότητα στα ούρα. Ωστόσο, υψηλές δόσεις μαγνησίου από συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα συχνά οδηγούν σε διάρροια, με συμπτώματα ναυτίας και κράμπες στην κοιλιά.
Πολύ μεγάλες δόσεις μαγνησίου που περιέχονται στα καθαρτικά και στα αντιόξινα (συνήθως παρέχουν περισσότερο από 5.000 mg / ημέρα μαγνησίου) έχουν συσχετιστεί με τη τοξικότητα μαγνησίου. Τα συμπτώματα της τοξικότητας του μαγνησίου, τα οποία συνήθως αναπτύσσονται μετά από μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ορού 1,74 - 2,61 mmol / L, περιλαμβάνουν υπόταση, ναυτία, εμετό, έξαψη, κατακράτηση ούρων, κατάθλιψη, λήθαργο και στη συνέχεια μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, ακραία υπόταση, καρδιακή αρρυθμία και καρδιακή ανακοπή. Ο κίνδυνος της τοξικότητας του μαγνησίου αυξάνεται σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, επειδή μειώνετε ή δεν υπάρχει η ικανότητα αποβολής της περίσσειας μαγνησίου.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
Φάρµακα

  • Διφωσφονικά: Τα συμπληρώματα ή φάρμακα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση των διφωσφονικών, όπως το alendronate (Fosamax ®), που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Τα συμπληρώματα ή φάρμακα που περιέχουν μαγνήσιο θα πρέπει να λαμβάνονται 2 ώρες πριν ή μετά τη λήψη διφωσφονικών.
  • Αντιβιοτικά: Το μαγνήσιο μπορεί να σχηματίσει αδιάλυτα σύμπλοκα με αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες (π.χ. δεμεκλοκυκλίνη (Declomycin ®) και δοξυκυκλίνη (Vibramycin ®)), καθώς επίσης και με αντιβιοτικά κινολόνης (π.χ. σιπροφλοξασίνη (Cipro ®) και λεβοφλοξασίνη (Levaquin ®)). Αυτά τα αντιβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά από 4-6 ώρες τα συμπληρώματα μαγνησίου.
  • Διουρητικά: Χρόνιες θεραπείες με διουρητικά της αγκύλης, όπως φουροσεμίδη (Lasix ®) και βουμετανίδη (Bumex ®) και θειαζιδικά διουρητικά, όπως η υδροχλωροθειαζίδη (Aquazide H ®) και αιθακρυνικό οξύ (Edecrin ®), μπορούν να αυξήσουν την απώλεια μαγνησίου στα ούρα και να οδηγήσουν στην εξάντληση του. Αντίθετα, καλιοσυντηρητικά διουρητικά, όπως αμιλορίδη (Midamor ®) και σπειρονολακτόνη (Aldactone ®), μειώνουν της αποβολή μαγνησίου.
  • Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων: είναι μια κατηγορία φαρμάκων, που δρουν στο στομάχι και μειώνουν την οξύτητα του περιεχομένου του. Η χορήγηση φαρμάκων με αναστολέα αντλίας πρωτονίων (ΡΡΙ), όπως μαγνήσιο εσομεπραζόλη (Nexium ®) και λανσοπραζόλη (Prevacid ®), όταν λαμβάνονται για παρατεταμένες περιόδους (τυπικά περισσότερο από ένα χρόνο), μπορεί να προκαλέσουν υπομαγνησιαιμία.

Θρεπτικά συστατικά
Ασβέστιο και Β6: Το μαγνήσιο χρειάζεται την παρουσία ασβεστίου για την κατάλληλη απορρόφηση και χρήση του, ενώ η βιταμίνη Β6 και ο φώσφορος επίσης βοηθούν.

 

Βιβλιογραφία:

Telci L, Esen F, Akcora D, et al. Evaluation of effects of magnesium sulphate in reducing intraoperative anaesthetic requirements. Br J Anaesth 2002; 89: 594-8.

Cundy T, Mackay J. Proton pump inhibitors and severe hypomagnesaemia. Curr Opin Gastroenterol 2010

Dahle LO, Berg G, Hammar Μ, HurtigM, Larsson L. The effect of oral magnesium substitution on pregnancy-induced leg cramps. Am J Obstet Gynecol 1995; 173:175-80.

Fox NS, Gelber SE, Kalish RB, Chasen ST. Contemporary practice patterns and beliefs regarding tocolysis among u.s. Maternal-fetal medicine specialists. Obstet Gynecol 2008; 112: 42-7.

Tica VI, Tica AA, Carlig V, Banica OS. Magnesium ion inhibits spontaneous and induced contractions of isolated uterine muscle. Gynecol Endocrinol 2007; 23:368-72.

Fomin VP, Gibbs SG, Vanam R, Morimiya A, Hard WW. Effect of magnesium sulfate on contractile force and intracellular calcium concentration in pregnant human myometrium. Am J Obstet Gynecol 2006; 194: 1384-90.

Duley L, Giilmezoglu AM, Flenderson-Smart DJ, Chou D. Magnesium sulphate and other anticonvulsants for women with pre-eclampsia. Cochrane Database Syst Rev 2010 10; 11: CD000025.

Institute of Medicine (IOM). Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride. Washington, DC: National Academy Press, 1997.

Rude RK. Magnesium. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, Mass: Lippincott Williams & Wilkins; 2012:159-75.

Kutsal E, Aydemir C, Eldes N, Demirel F, Polat R, Taspnar O, Kulah E. Severe hypermagnesemia as a result of excessive cathartic ingestion in a child without renal failure. Pediatr Emerg Care 2007;23:570-2.

Musso CG Magnesium metabolism in health and disease. Int Urol Nephrol 2009;41:357-62.

Natural Medicines Comprehensive Database. Magnesium. 2013.

 


Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ασβέστιο Ca »