myDiatrofi

Οι τέσσερεις σωματότυποι και οι γυναίκες που αντιπροσωπεύουν

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Σώμα
Οι τέσσερεις σωματότυποι και οι γυναίκες που αντιπροσωπεύουν

Όλες οι γυναίκες θέλετε να αποκτήσετε ένα ελκυστικό κορμί που θα εντυπωσιάζει τους πάντες. Ποιος είναι ο δικός σας σωματότυπος ; Παρακάτω παρουσιάζονται και αναλύονται οι τέσσερεις συνηθισμένοι γυναικείοι σωματότυποι, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε να βελτιώσετε το σώμα σας. Ο σωματότυπος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα γονίδια. Ορισμένες γυναίκες έχετε την τάση να αποθηκεύετε το λίπος στην κοιλιά και άλλες στην περιφέρεια. Η κατανομή του λίπους στο ανθρώπινο σώμα διαφέρει από άτομο σε άτομο, από περιοχή σε περιοχή και από όργανο σε όργανο και αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας. Παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην εμφάνιση διαφόρων παθήσεων και επηρεάζεται από πλήθος γενετικών, περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων.
Μια μελέτη σχετικά με τους σωματότυπους 6.000 γυναικών, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας το 2005, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 46% ήταν σωματότυπος μπανάνα, το 20% σωματότυπος αχλάδι, το 14% σωματότυπος μήλο, και το 8% σωματότυπος κλεψύδρα.


Σωματότυπος Αχλάδιoi-tessereis-somatotypoi-kai-oi-gynaikes-pou-antiprosopeyoun1

Στο σωματότυπο αχλάδι, ο οποίος είναι κλασσικός των μεσογειακών γυναικών, η μέση είναι στενή, ενώ οι γοφοί είναι φαρδύτεροι από την περιοχή του στήθους. Ο λαιμός είναι κομψός και τα χέρια είναι λεπτά. Επίσης οι γάμπες είναι συνήθως λεπτές. Το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στους μηρούς, τους γλουτούς και τα οπίσθια. Εκείνο που πρέπει να κάνετε παράλληλα με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι να αυξήσετε τη σωματική άσκηση και κυρίως το περπάτημα, έτσι ώστε για να διώξετε τα επίμαχα «ψωμάκια»! Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.


Σωματότυπος Κλεψύδραoi-tessereis-somatotypoi-kai-oi-gynaikes-pou-antiprosopeyoun2


Στο σωματότυπο αυτό, οι γοφοί και η περιοχή του στήθους είναι φαρδιοί, ενώ η μέση είναι στενή δημιουργώντας έτσι το χαρακτηριστικό σχήμα της κλεψύδρας. Τα οπίσθια είναι τονισμένα και οι γάμπες φαίνονται γυμνασμένες. Το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στο πίσω μέρος των μηρών και το πάνω μέρος των χεριών. Ο σωματότυπος κλεψύδρα είναι ο πιο ελκυστικός για τους άνδρες και όχι ένα πλούσιο στήθος ή ένα πολύ όμορφο πρόσωπο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου Victoria του Wellington. Αυτός ο τύπος του σώματος θεωρείται πιο αθλητικός και μπορεί συνήθως να κερδίσει ή να χάσει βάρος εύκολα.


Σωματότυπος Μπανάναoi-tessereis-somatotypoi-kai-oi-gynaikes-pou-antiprosopeyoun4


Στο σωματότυπο αυτό, τα χέρια και πόδια είναι λεπτά και μακριά, όχι όμως γυμνασμένα, ο κορμός είναι μικρός, οι ώμοι λεπτοί και η αποθήκευση λίπους χαμηλή. Τα οπίσθια είναι μικρά και επίπεδα. Τα άτομα με αυτό τον τύπο σώματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρουν εύκολα βάρος. Το σωματικό λίπος κατανέμεται κυρίως στην κοιλιά, τους γλουτούς, το στήθος και το πρόσωπο. Πρόκειται για ένα σχήμα που δεν έχει πολλές καμπύλες. Αν θέλετε να βελτιώσετε το σώμα σας θα πρέπει να αποκτήσετε καμπύλες και προκειμένου να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να εστιάσετε σε δύο τομείς. Ο πρώτος είναι να κάνετε σφιχτή την κοιλιά σας και ο δεύτερος είναι να ανορθώσετε το στήθος σας.


Σωματότυπος Μήλοoi-tessereis-somatotypoi-kai-oi-gynaikes-pou-antiprosopeyoun3


Στο σωματότυπο αυτό, ο κορμός είναι στρογγυλεμένος, με αποτέλεσμα να μοιάζετε ογκώδεις. Τα μπράτσα είναι συνήθως πλαδαρά. Οι γλουτοί είναι μικροί και επίπεδοι και οι μηροί είναι αδύνατοι και τα πόδια λεπτά. Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως κεντρικού τύπου γιατί συγκεντρώνεται στην κοιλιά, στο στομάχι, στο στήθος και το πρόσωπο. Είναι πιο κοινή στους άνδρες από ο,τι στις γυναίκες. Η υγιεινή διατροφή είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής νόσου.
Η λήψη περισσότερων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται κανείς, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του λιπώδους ιστού, εκεί όπου υπάρχει προδιάθεση για την εναπόθεσή του. Είναι μύθος ότι υπάρχουν εξειδικευμένα διαιτολόγια για κάθε σωματότυπο και για τοπικό πάχος. Παρόλα αυτά με την υιοθέτηση ενός υποθερμιδικού, ισορροπημένου διαιτολογίου παράλληλα με άσκηση, χάνεται λίπος από παντού, όπου κι αν αυτό είναι αποθηκευμένο.

 

Βιβλιογραφία:

McCormack, Helen. "The Shape of Things to Wear: Scientists Identify How Women's Figures Have Changed in 50 Years." The Independent. Nov. 21, 2005. (May 17, 2010)

UC Davis Study deflates notion that pear-shaped bodies more healthy than apples: Abnormal proteins from buttock fat linked to metabolic syndrome. University of California. January 10, 2013

Radonjic, M. et al. Effect of body fat distribution on the transcription response to dietary fat interventions. Genes and Nutrition 4(2), 143-9, 2009

Krotkiewski M, Björntorp P, Sjöström L, Smith U (1983) Impact of obesity on metabolism in men and women. Importance of regional adipose tissue distribution. J Clin Invest 72(3):1150–1162.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ