Αλλαγή διατροφικών συνηθειών και Έλεγχος Βάρους
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει συμβάλλει σημαντικά στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των ενηλίκων και των παιδιών.
Η διατροφή είναι το κλειδί της μακροζωίας. Θέλετε να είστε υγιής; να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε; Δεν έχετε παρά να αλλάξετε, να μάθετε και να αποκτήσετε ένα σωστό τρόπο διατροφής.
Ξέρετε ποιες είναι οι διατροφικές σας συνήθειες; Τρώτε κάθε φορά που κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση ή τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος; Τρώτε αργά το βράδυ ή πολλά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας; Δεν τρώτε τίποτα μέχρι αργά το μεσημέρι και μετά τρώτε αρκετά γλυκά/αλμυρά σνακ και μεγάλες μερίδες φαγητών; Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα είναι καθημερινές συνήθειες που χρήζουν αλλαγής για ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής που θα σας εξασφαλίσει υγεία, ομορφιά, ευεξία και ποιότητα ζωής!!!
Σωστός τρόπος διατροφής και απώλεια βάρους δεν σημαίνει πείνα, εξαντλητικές δίαιτες ούτε στέρηση που μπορεί να σας οδηγήσουν σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που ουσιαστικά το σώμα σας τα έχει ανάγκη. Επίσης δεν αρκεί μόνο να προσέχουμε τι τρώμε αλλά και πώς, πόσο, κάθε πότε τρώμε.
Σωστός τρόπος διατροφής και απώλεια βάρους σημαίνει υγιεινή, ισορροπημένη και μόνιμη αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς. Προϋπόθεση είναι να θέλετε πραγματικά να αλλάξετε τις ανθυγιεινές σας συνήθειες και να έχετε αυτογνωσία σχετικά με το τι καταναλώνετε.
Σε συνεργασία με εσάς εμείς οι διαιτολόγοι - διατροφολόγοι του myDiatrofi.gr σχεδιάζουμε και προτείνουμε εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός και εξασφαλίζουμε την απώλεια & ρύθμιση του βάρους σας.
Σωματομετρήσεις
Το βάρος από μόνο του δεν δίνει απαραίτητα μια καθαρή ένδειξη καλής υγείας ή απεικόνιση της προόδου σας αν κάνετε δίαιτα ή ασκείστε συχνά.
Για τον υπολογισμό της σωματικής σύστασης αλλά και του σωματικού τύπου χρησιμοποιούνται οι σωματομετρήσεις. Βασικός σκοπός της ανθρωπομετρίας μέσω την σωματομετρήσεων είναι ο υπολογισμός της σωματικής σύστασης και του σωματικού τύπου. Οι σωματομετρήσεις χρησιμεύουν για να καθορίσουν τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου (αθλητή, αγύμναστου και του μη υγιή).
Τα τεστ και οι μετρήσεις είναι πολύ σημαντικά, αφού θα βοηθήσουν στον προγραμματισμό της διατροφής σας, της προπόνησης σας και της υγείας σας .
Με τα αποτελέσματα των περιοδικών σωματομετρήσεων, διαπιστώνεται αν οι στόχοι έχουν επιτευχθεί, ποιοι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί και με την σωστή αξιοποίηση τους, τι αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθούν!
Στα διαιτολογικά γραφεία του myDiatrofi.gr εφαρμόζουμε μέτρηση ύψους, σωματικού βάρους, ΔΜΣ – BMI, προσδιορίζουμε το μεγέθους σκελετού (μικρού - μεσαίου - μεγάλου) και χρησιμοποιούμε την τελευταία τεχνολογία μέτρησης μεταβολισμού & λιπομέτρησης-ανάλυσης σύστασης σώματος με τη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (σωματικό λίπος, συνολικά υγρά σώματος, μυϊκή μάζα και βασικό μεταβολικό ρυθμό) | ||
Διατροφική Υποστήριξη στα Στάδια της Ζωής
Εγκυμοσύνη και Θηλασμός.
Η εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική αλλά και κρίσιμη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας καθώς πέρα από τον εαυτό της, αισθάνεται την ευθύνη του παιδιού που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τη διατροφή της. Η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση περίπου δυο λίτρων νερού ή άλλων υγρών την ημέρα, συνιστάται από τους ειδικούς στη διάρκεια του θηλασμού. Πρέπει να προσέχει το βάρος της και τη διατροφή της για να εξασφαλίσει μια ομαλή έκβαση και την υγεία του βρέφους. Είναι απαραίτητο η έγκυος να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό διατροφολόγο τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και κατά τη διάρκεια του θηλασμού ούτως ώστε να διασφαλίσει την υγεία της και την αποτελεσματική απώλεια βάρους, ώστε να χάσει σταδιακά το περιττό βάρος και να ξαναβρεί την φόρμα της.
Παιδική διατροφή.
Η ανάπτυξη των παιδιών και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη σωστή διατροφή. Τα θρεπτικά συστατικά που λαµβάνουνε καθημερινά από τη διατροφή τους βοηθούν στη διατήρηση της υγείας τους καθώς και στην ανάπτυξη των οργάνων του σώµατός τους κατά την περίοδο της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας ώστε να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία στην μετέπειτα ενήλικη ζωή. Ανάλογα με τη φάση ανάπτυξης, οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών διαφέρουν. Επομένως, είναι απαραίτητο να ελέγχεται η ανάπτυξη τόσο από τον παιδίατρο όσο και από το διατροφολόγο, προκειμένου να προληφθεί τυχόν έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών.
Εφηβική διατροφή.
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας (11-14 στα κορίτσια και 12-15 στα αγόρια), τα παιδιά θα υποβληθούν από την ίδια την φύση σε ουσιαστικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους τόσο ως προς το περιβάλλον τους όσο και ως προς τις τροφές που καταναλώνουν. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι συνήθως οι έφηβοι καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες με τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε θερμίδες αλλά θρεπτικά φτωχές. Επιπλέον, ο τρόπος ζωής των έφηβων τείνει να γίνεται ολοένα και περισσότερο καθιστικός, λόγου χάρη πολλές ώρες στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. παράλειψη του πρωινού γεύματος, σταδιακή αύξηση των προσλαμβανόμενων μερίδων σε φαγητό και αναψυκτικά, αύξηση στην πρόσληψη λίπους, αλατιού και μείωση στην πρόσληψη ινών, φρούτων και λαχανικών, προοδευτική αντικατάσταση του μεσογειακού τρόπου διατροφής και αύξηση της κατανάλωσης έτοιμου-γρήγορου φαγητού. Αποτέλεσμα αυτών των δυο παραγόντων είναι συνήθως η αύξηση του βάρους.
Διατροφή στην Τρίτη ηλικία.
Τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελούν μία ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα. Το χρονολογικό όριο διαχωρισμού ενός ενήλικα από ένα υπερήλικα είναι τα 65 χρόνια. Σε αυτήν την περίοδο της ζωής του ανθρώπου ξεκινούν μια σειρά από φυσιολογικές βιολογικές μεταβολές. Οι μεταβολές αυτές σχετίζονται άμεσα με τη σύσταση του σώματος του υπερήλικα, τις εγκεφαλικές και νευρολογικές λειτουργίες, το καρδιαγγειακό του σύστημα, το αναπνευστικό του σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα, τη νεφρική του λειτουργία και τον ευρύτερο μεταβολισμό του. Οι μύες ατροφούν, η κινητικότητα περιορίζεται ενώ το βάρος παραμένει σταθερό ή αυξάνεται. Παράλληλα έχει διαπιστωθεί και ελάττωση της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης, που μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες.
Διατροφική Αντιμετώπιση Κλινικών Περιστατικών
Παχυσαρκία (1ου,2ου,3ου βαθμού). Παχυσαρκία είναι η υπερβολική αποταμίευση ενέργειας στον οργανισμό με τη μορφή λίπους και προκαλείται από την τακτική λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφής που η θερμιδική της αξία υπερβαίνει αυτή που το άτομο καταναλώνει με συνέπεια σημαντικών μορφολογικών και λειτουργικών οργανικών διαταραχών. Θεωρείται παχύσαρκο ένα άτομο όταν ξεπεράσει κατά 20% το βάρος που αντιστοιχεί στο φύλο και την ηλικία του. Οι ακραίες μορφές της παχυσαρκίας, όπως η νοσογόνος παχυσαρκία, προκαλούν τόσα προβλήματα στην υγεία του ατόμου, ώστε να συμπεριλαμβάνονται με τους χειρότερους παράγοντες νοσηρότητας. Υπολογίζεται ότι τα συνδεόμενα με την παχυσαρκία νοσήματα αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά το κάπνισμα.
Καρδιαγγειακές παθήσεις (υπερλιπιδαιμία, υπεροχηστερολαιμία, υπέρταση, υπεριτριγλυκεριδαιμία).
Διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει στην άμεση συσχέτιση των διατροφικών συνήθειών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Εξ αυτών οι πλέον συχνότερα εμφανιζόμενες παθήσεις είναι η υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία. Αν εξαιρέσουμε το κάπνισμα και τη σωματική άσκηση, όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη διατροφή.
Μεταβολικές παθήσεις (διαβήτης τύπου 1, 2, ουρική αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, αναιμία, θυρεοειδοπάθειες).
Γαστρεντερικές παθήσεις (οισοφαγίτιδα, πεπτικό έλκος, κοιλιοκάκη, ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn’s, δυσκοιλιότητα, εκκολπώματα).
Νεφρική ανεπάρκεια, ηπατοπάθειες.
Διατροφική Υποστήριξη σε Ειδικές Καταστάσεις
Αθλητική διατροφή. Η σωστή διατροφή παίζει τον πιο ουσιαστικό ρόλο και η υιοθέτηση ενός σωστά διαμορφωμένου διαιτολογίου αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχία ενός αθλητή, βοηθώντας τους αθλητές να φτάσουν στο μέγιστο επίπεδο φυσικής κατάστασης.
Χορτοφαγική δίαιτα. Η χορτοφαγία είναι μια διατροφική συμπεριφορά, μια στάση ζωής για πολλούς, που χαρακτηρίζεται από τη μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και των υποπροϊόντων τους, ενώ πιο αυστηρές μορφές αποκλείουν τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι. Για να είναι μία χορτοφαγική δίαιτα διατροφικά πλήρης πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένη από ειδικό της διατροφής λόγω της πιθανής ανεπάρκειας σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα σε γυναίκες στην εγκυμοσύνη, το θηλασμό και κατά την έμμηνο ρύση, παιδιά και έφηβους, αθλητές αντοχής ή δύναμης.
Νηστεία.
Τροφικές αλλεργίες (π.χ. ξηρούς καρπούς), τροφική δυσανεξία (π.χ. στη λακτόζη).