myDiatrofi

Τροφές για μαύρισμα

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Σώμα
trofes-gia-mayrisma

Τροφές για μαύρισμα... Βρισκόμαστε ήδη στο καλοκαίρι και καθώς το καλοκαίρι και το μαύρισμα πάνε μαζί, όλες και όλοι θέλουμε να αποκτήσουμε ένα υπέροχο σοκολατένιο χρώμα. Φυσικά αυτό δε συνεπάγεται ότι θα πρέπει να κάνετε solarium ή να λιώνετε με τις ώρες στον ήλιο. Οι ακτίνες του ήλιου είναι βλαβερές και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να μην ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
Μην νομίζετε ότι αν δεν βάλετε αντηλιακό, θα μαυρίσετε πιο γρήγορα. Το αντηλιακό δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαίο και για την προστασία του δέρματός σας αλλά και για να σας βοηθήσει να μαυρίσετε. Όσο πιο υψηλός ο δείκτης προστασίας, τόσο μεγαλύτερη η προστασία σας από τις υπεριώδεις ακτίνες. Δεν σας λέμε να παστωθείτε με μια κρέμα-γιαούρτι των 50 βαθμών αλλά τουλάχιστον να επιλέξετε κάποιο λάδι ή κρέμα με έστω έναν μικρό δείκτη προστασίας. Και κάτι τελευταίο. Το baby oil δεν είναι αντηλιακό. Είναι λάδι για να τηγανίσετε το δέρμα σας όπως τηγανίζετε τις πατάτες. Μην ξεχνάτε ότι ο ήλιος καίει ακόμη κι αν δεν τον βλέπετε!
Μερικές έξυπνες παρεμβάσεις στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε αφενός να προστατέψετε το δέρμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου να θέσετε τις βάσεις για να αποκτήσετε το πολυπόθητο, όμορφο μαύρισμα, με τον πιο υγιεινό τρόπο, σε λιγότερο από ένα μήνα!
Με τις σωστές τροφές και αντηλιακό, μπορείτε να αποφύγετε τις βλαβερές συνέπιες του ηλίου, όπως εγκαύματα, ξεφλουδίσματα και να διατηρήσετε την υγρασία και την ελαστικότητα του δέρματος, σχεδόν ανέπαφη. Άλλωστε, το μαύρισμα αποτελεί μία φυσιολογική αμυντική λειτουργία του σώματός μας, αφού υπό την επίδραση του ήλιου, τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας εκκρίνουν τη μελανίνη για να μας προστατεύσει από την υπεριώδη ακτινοβολία, σκουραίνοντας παράλληλα και το χρώμα του δέρματός μας.

Τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα
Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το νερό, το οποίο βοηθά να κρατήσει το σώμα μας ενυδατωμένο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το καλοκαίρι το σώμα μας, που σε ποσοστό 50-75% αποτελείται από νερό, έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Μεγάλες ποσότητες νερού και ηλεκτρολυτών χάνονται με τον ιδρώτα και η ανάγκη για αναπλήρωση της υγρασίας είναι επιτακτική. Αν και χωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε μέχρι και 50 ημέρες, χωρίς νερό δεν ξεπερνάμε τις δυο με τρεις ημέρες. Συστήνονται περισσότερο από 2 λίτρα την ημέρα σε νερό, χυμούς φρούτων και γάλα.

Τροφές που αυξάνουν την έκκριση της μελανίνης στον οργανισμό, αυτής της πολύτιμης ουσίας που ευθύνεται για το σκούρο δέρμα και την προφύλαξη του δέρματος από τον ήλιο. Η μελανίνη ενισχύεται κυρίως με:
Την βιταμίνη Α και την β- καροτίνη που προέρχεται από τροφές όπως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα καρότα, το καρπούζι και το πεπόνι, το μάνγκο, τις γλυκοπατάτες, τη κολοκύθα, το σπανάκι, τα αυγά, το ψάρι, το ελαιόλαδο, το συκώτι και το μπρόκολο. Οι προστατευτικές επιδράσεις της β-καροτίνης επιτυγχάνονται με μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο. Μικρές ποσότητες λυκοπένιου βρίσκονται στο καρπούζι, πεπόνι και στο γκρέιπφρουτ, αλλά, όσον αφορά το διατροφικό λυκοπένιο, οι ντομάτες αποτελούν τη μοναδική πλούσια επιλογή, και ειδικότερα ο ντοματοχυμός και η τριμμένη ντομάτα.
Την βιταμίνη Ε που προέρχεται από τροφές όπως ο σολομός, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, τα φιστίκια, τους ηλιόσπορους και τα αμύγδαλα. Η έλλειψη της βιταμίνης Ε προκαλεί αφυδάτωση της επιδερμίδας, ξηρότητα και δημιουργία ραγάδων, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.
Το σελήνιο που προέρχεται από τροφές όπως οι γαρίδες, τα μύδια, το χταπόδι, το κοτόπουλο, τα κάσιους, το ρύζι, τα φιστίκια Βραζιλίας (μπραζίλ) και τα καρύδια.
Την τυροσίνη. Πρόκειται για ένα αμινοξύ που στοχεύει στην παραγωγή της μελανίνης. Αν διαβάσετε τις ετικέτες των αντηλιακών σας, πιθανότατα θα δείτε την τυροσίνη να εμφανίζεται πρώτη. Η τυροσίνη προέρχεται από τροφές όπως τα φύκια (σπιρουλίνα), το τόφου, η σόγια, τα ασπράδια αυγών, το τυρί cottage, το σολομό, το σουσάμι, το ταχίνι, τα φιστίκια Βραζιλίας, την παπάγια, τα αμύγδαλα, το ελβετικό τυρί και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. 

Συνεπώς, μία διατροφή πλούσια στις παραπάνω βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία και η επαρκής ενυδάτωση συμβάλλουν σε ένα έντονο και υγιές μαύρισμα, ενώ την ίδια στιγμή προλαμβάνουν από τον καρκίνο του δέρματος.

Βασικές οδηγίες ηλιοθεραπείας

  • Ξεκινάτε την ηλιοθεραπεία σταδιακά
  • Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τις 11 π.μ μέχρι και τις 3 π.μ.. Τα δέντρα και οι ομπρέλες παρέχουν σκιά και προστασία από τις βλαβερές συνέπιες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.
  • Εφαρμόστε το αντηλιακό σας 20-30 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 (SPF) και 30 (SPF)  για τα παιδιά ή τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, κάθε δύο ώρες και πάντα μετά το κολύμπι, το σκούπισμα ή μετά από υπερβολική εφίδρωση (ακόμη και με αντηλιακά που είναι χαρακτηρισμένα ως αδιάβροχα).
  • Η δοσολογία αντηλιακού αντιστοιχεί περίπου σε 30-40 γραμμάρια προϊόντος, δηλαδή μία γεμάτη παλάμη, ικανά να καλύψουν και να προστατεύσουν επαρκώς όλο το σώμα.
  • Προσέξτε την ημερομηνία λήξεως των αντηλιακών σας, διότι μετά τη λήξη τους δεν παρέχουν προστασία.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά (γλυκά, κόκκινα κρέατα, σάλτσες, τηγανιτά), μιας και αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας κατά το μεταβολισμό τους.
  • Μια σωστή ενυδάτωση, δηλαδή μια καλή ενυδατική κρέμα για το σώμα ΠΑΝΤΑ μετά το μπάνιο είναι υποχρεωτική!

 

Βιβλιογραφία:

Stahl W, Sies H. Bioactivity and protective effects of natural carotenoids, Biochim Biophys Acta, 2005 May 30;1740(2):101-7. Epub 2004 Dec 28.

Oetting WS. The tyrosinase gene and oculocutaneous albinism type 1 (OCA1): A model for understanding the molecular biology of melanin formation. Pigment Cell Res. 2000 Oct;13(5):320-5.

Ahn SJ, Koketsu M, Ishihara H, Lee SM, Ha SK, Lee KH, Kang TH, Kima SY. Regulation of melanin synthesis by selenium-containing carbohydrates. Tokyo 2006 Mar;54(3):281-6.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ