myDiatrofi

Μύθος: Έχω χοληστερίνη, δεν πρέπει να τρώω αυγό

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Διατροφικοί Μύθοι
xolisterini_avgo

Πραγματικότητα: Τα αυγά είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Ένα αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και τα δύο τρίτα του λίπους σε ένα αυγό είναι υγιεινά ακόρεστα. Αυτά τα λίπη βοηθούν το σώμα να απορροφήσει θρεπτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ.
Τα αυγά είναι επίσης καλή πηγή:

  • Χολίνης, η οποία έχει συνδεθεί με την διαφύλαξη της μνήμης, απαιτείται για τον σωστό μεταβολισμό των λιπών και χρειάζεται για την εξαγωγή του λίπους από το ήπαρ.
  • Λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που περιέχονται στον κρόκο των αυγών και κάνουν καλό στα μάτια μας. Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικά από την καροτενοειδή οικογένεια που προστατεύουν τα μάτια από τις υπεριώδεις ακτίνες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου του καταρράκτη και την πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Και οι δύο σχετίζονται με οφθαλμικές διαταραχές που οφείλονται στην ηλικία. Κατά μέσο όρο, ένας κρόκος αυγού περιέχει 30 mg/100g  λουτεΐνης και 25mg/100g  ζεαξανθίνης.
  • Λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αβγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.

Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, η κατανάλωση αβγών δεν προκαλεί αντίστοιχη αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Αντικειμενικά το αυγό είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε χοληστερόλη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 212 χιλιοστόγραμμα της χοληστερόλης. Στους περισσότερους ανθρώπους, μόνο μια μικρή ποσότητα χοληστερίνης από τα τρόφιμα περνά στο αίμα. Η αιτιολογία βρίσκεται στο γεγονός ότι η χοληστερόλη παράγεται ενδογενώς από τον ίδιο τον οργανισμό σε ποσοστό 80% και μόνο το υπόλοιπο 20% προσλαμβάνεται από τις τροφές.  Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Αν σας αρέσουν τα αυγά μπορείτε να τα καταναλώνετε με μέτρο (2 αυγά/εβδομάδα) αρκεί να αποφεύγετε άλλα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα και τρανς λιπαρά (κόκκινο κρέας, ορισμένες μαργαρίνες και μαγειρικά λίπη, τηγανιτές πατάτες, κρουασάν, σοκολάτες, πέτσα κρεατικών, πατατάκια κ.α.). Αν ταυτόχρονα με την κατανάλωση αβγών συνοδεύουμε το γεύμα μας και με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, όπως λαχανικά ή ψωμί ολικής άλεσης τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα θα μείνουν πρακτικά ανεπηρέαστα. Αν πάλι εξακολουθείτε να ανησυχείτε για τη χοληστερίνη σας και την κατανάλωση αυγού, μπορείτε να καταναλώσετε μόνο το ασπράδι του, το οποίο δεν περιέχει χοληστερόλη.

 

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ