myDiatrofi

Γλυκομαννάνη τι είναι, παρενέργειες και αδυνάτισμα

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Συμπληρώματα Αδυνατίσματος
glykomannani-ti-einai-parenergeies-kai-adynatisma

Η γλυκομαννάνη (Glucommanan) είναι ένας πολυσακχαρίτης (υδατοδιαλυτή φυτική ίνα) ο οποίος περιέχεται στη ρίζα του φυτού konjac ή elephant yam (Amorphophallus konjac). Η γλυκομαννάνη έχει επιστημονική ονομασία Amorphophallus konjac Koch., και ανήκει στην οικογένεια Araceae. Άλλες ονομασίες της είναι konjac, konjac mannan, glucomannan, konnyaku και gonyak. Η γλυκομαννάνη διατίθεται εμπορικά σε σκόνη, κάψουλες, και δισκία για φαρμακευτική χρήση.

Η γλυκομαννάνη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και μελετήθηκε από τους Κινέζους, ενώ οι θεραπευτικές της ιδιότητες περιεγράφηκαν για πρώτη φορά στο Shen Nong Materia Medica (κινέζικο βιβλίο γεωργικών και φαρμακευτικών φυτών) κατά τη διάρκεια της Δυτικής Δυναστείας των Χαν (περίπου 206 π.Χ. έως 08 μ.Χ.). Οι κινέζοι έχουν χρησιμοποιήσει τη γλυκομαννάνη για περισσότερα από 2.000 χρόνια στη θεραπεία παθήσεων όπως άσθμα, βήχα, κήλη, πόνο στο στήθος, εγκαύματα, αιματολογικά και δερματικά προβλήματα. Τον 6ο αιώνα μ.Χ., η γλυκομαννάνη εισήχθη στην Ιαπωνία ως φάρμακο.

Η γλυκομαννάνη χρησιμοποιείται συνήθως σε τρόφιμα, ποτά και καλλυντικά ως γαλακτωματοποιητής και πυκνωτικό μέσο που υποδηλώνεται με τον αριθμό E425-ii. Έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1994 ως πρόσθετο τροφίμων και από το 1996 ως συνδετικό υλικό σε προϊόντα με βάση το κρέας. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γλυκομαννάνης και η Ιαπωνία είναι η δεύτερη. Στην Κίνα, περίπου 400 εργοστάσια κατασκευάζουν αλεύρι γλυκομαννάνης. Έχει μια μακρά ιστορία χρήσης σε φυτικά μείγματα και παραδοσιακά τρόφιμα, όπως τόφου, νουντλς, και ζελέ konjac. Ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ο FDA δεν έχει δώσει ακόμα την έγκρισή του για τους ισχυρισμούς υγείας ή απώλεια βάρους οποιουδήποτε προϊόντος γλυκομαννάνης, οι προκαταρκτικές μελέτες είναι πολλά υποσχόμενες.

Πως λειτουργεί η γλυκομαννάνη;
Η γλυκομαννάνη χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπως δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους σε ενήλικες και παιδιά, διαβήτη τύπου 2, και μείωση της χοληστερόλης.
Η γλυκομαννάνη αφού καταναλωθεί μαζί με τουλάχιστον 250 ml νερό, προτιμότερο με άδειο στομάχι και 35-45 λεπτά πριν από το γεύμα, έχει την ιδιότητα να απορροφάει το νερό και στα στομαχικά υγρά σχηματίζοντας μια ογκώδη μάζα σε μορφή γέλης (ζελέ) και να δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση κορεσμού. Ο κορεσμός αυτός βοηθάει στην απώλεια σωματικού βάρους, αφού μειώνει το αίσθημα της πείνας και συμβάλει στην μειωμένη πρόσληψη τροφής. Επιπλέον, η γλυκομαννάνη μπορεί να θεραπεύσει προβλήματα υγείας όπως δυσκοιλιότητα, να επιβραδύνει την απορρόφηση του σακχάρου και της χοληστερόλης από το έντερο, συμβάλλοντας στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο διαβήτη, και τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό.

Πώς η γλυκομαννάνη βοηθάει στο αδυνάτισμα;
Όπως και άλλες διαλυτές φυτικές ίνες, η γλυκομαννάνη:

  • Είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες
  • Καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο στομάχι και προκαλεί ένα αίσθημα πληρότητας (κορεσμού), μειώνοντας τη πρόσληψη τροφής σε μεταγενέστερο γεύμα.
  • Καθυστερεί το άδειασμα του στομάχου, συμβάλλοντας στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού.
  • Όπως και άλλες διαλυτές ίνες, μειώνει την απορρόφηση των πρωτεϊνών και του λίπους.

Ωστόσο, γλυκομαννάνη είναι διαφορετική από τις άλλες διαλυτές φυτικές ίνες λόγω του ότι γίνεται πιο παχύρρευστη, πράγμα που τη καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Σε μια μελέτη που περιλάμβανε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης 8 εβδομάδων, οι ασθενείς έλαβαν 1,5 γρ. γλυκομαννάνης δύο φορές την ημέρα. Το σωματικό βάρος μεταξύ των ασθενών που έλαβαν γλυκομαννάνη μειώθηκε κατά 1,5 kg στο τέλος της 4ης εβδομάδας και κατά 2,2 kg, στο τέλος της 8ης εβδομάδας. Αυτή οι απώλεια σωματικού βάρους ήταν σημαντική σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο.

Οι επιπτώσεις της γλυκομαννάνης για μείωση του σωματικού βάρους έχει αξιολογηθεί και σε παιδιά. Δόση από 2 έως 3 γρ. ημερησίως για 4 μήνες, μείωσε το υπερβολικό σωματικό βάρος, την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε παχύσαρκα παιδιά.

Υπάρχουν αρκετές ακόμα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για τη γλυκομαννάνη. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, η γλυκομαννάνη προκαλεί μέτρια απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα όταν λαμβάνεται τακτικά πριν από το γεύμα. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή απώλειας βάρους και δεν λειτουργεί μεμονωμένα. Ο σίγουρος τρόπος για να χάσετε σωματικό βάρος μακροπρόθεσμα και να το συντηρήσετε, είναι να πραγματοποιήσετε μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Η γλυκομαννάνη μπορεί να βοηθήσει στην ευκολότερη απώλεια βάρους, αλλά δεν μπορεί να κάνει θαύματα από μόνη της.

Εκτός από την απώλεια βάρους, η γλυκομαννάνη μπορεί να βελτιώσει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.
Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση 14 μελετών, γλυκομαννάνη μπορεί:

  1. Να μειώσει την ολική χοληστερόλη κατά 19 mg/dL (0.5 mmol/L).
  2. Να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά 16 mg/dL (0.4 mmol/L).
  3. Να μειώσει τα τριγλυκερίδια κατά 11 mg/dL (0,12 mmol/L).
  4. Να μειώσει τις τιμές του σακχάρου νηστείας στο αίμα κατά 7,4 mg/dL (0.4 mmol/L).
  5. Να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας

Γλυκομαννάνη δοσολογία
Για το αδυνάτισμα, προτείνεται λήψη γλυκομαννάνη σε δοσολογία του 1 γρ., 3 φορές την ημέρα. Σε κλινικές μελέτες για το διαβήτη, τον έλεγχο της χοληστερόλης, και την παχυσαρκία έχουν χρησιμοποιηθεί δοσολογίες γλυκομαννάνης από 1 έως 13 γρ. ημερησίως. Σε πειραματόζωα, δόση των 500 mg/kg/ημέρα γλυκομαννάνης για 18 μήνες σε δεν έδειξαν καμία τοξικότητα. Δεδομένα δείχνουν ότι παρενέργειες όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος, και μετεωρισμό, μπορούν να συμβούν σε δόσεις άνω των 5 γρ. ημερησίως.
Όταν η γλυκομαννάνη έρθει σε επαφή με το νερό, διαστέλλεται και μπορεί να απορροφήσει έως και 50 φορές το βάρος της. Ως εκ τούτου, η συνιστώμενη δοσολογία της γλυκομαννάνης είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλα συμπληρώματα φυτικών ινών.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η γλυκομαννάνη συμβάλει στη απώλεια βάρους μόνο όταν ληφθεί πριν από το γεύμα, διαφορετικά δεν έχει καμία επίδραση.

Γλυκομαννάνη παρενέργειες
Η γλυκομαννάνη είναι καλά ανεκτή και γενικά θεωρείται ασφαλής. Σπάνια, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ήπιες παρενέργειες από τη λήψη γλυκομαννάνης, όπως φούσκωμα, μετεωρισμό, μαλακά κόπρανα ή διάρροια.
Η γλυκομαννάνη μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση κάποιον φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα φάρμακα όπως οι σουλφονυλουρίες, οι οποίες είναι αντιδιαβητικά φάρμακα. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη του φαρμάκου τουλάχιστον 4 ώρες μετά ή μία ώρα πριν από την πρόσληψη γλυκομαννάνης.
Πληροφορίες σχετικά με τη χρήση γλυκομαννάνης κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας είναι ανύπαρκτες. Μέχρι να αποκτηθούν περισσότερες πληροφορίες, η χρήση γλυκομαννάνης δεν συνιστάται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

 

Βιβλιογραφία:

Britt Burton-Freeman. Dietary Fiber and Energy Regulation. J. Nutr. February 1, 2000 vol. 130 no. 2 272S-275S.

Howarth NC, Saltzman E, Roberts SB. Dietary fiber and weight regulation. Nutr Rev. 2001 May;59(5):129-39.

Baer DJ, Rumpler WV, Miles CW, Fahey GC Jr. Dietary fiber decreases the metabolizable energy content and nutrient digestibility of mixed diets fed to humans. J Nutr. 1997 Apr;127(4):579-86.

Birketvedt GS, Shimshi M, Erling T, Florholmen J. Experiences with three different fiber supplements in weight reduction. Med Sci Monit. 2005 Jan;11(1):PI5-8.

Keithley J, Swanson B. Glucomannan and obesity: a critical review. Altern Ther Health Med. 2005 Nov-Dec;11(6):30-4.

Sood N, Baker WL, Coleman CI. Effect of glucomannan on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure: systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2008 Oct;88(4):1167-75.

Walsh DE, Yaghoubian V, Behforooz A. Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study. Int J Obes. 1984;8(4):289-93.

Marzio L, Del Bianco R, Donne MD, Pieramico O, Cuccurullo F. Mouth-to-cecum transit time in patients affected by chronic constipation: effect of glucomannan. Am J Gastroenterol. 1989 Aug;84(8):888-91.

Passaretti S, Franzoni M, Comin U, Donzelli R, Rocca F, Colombo E, Ferrara A, Dinelli M, Prada A, Curzio M, et al. Action of glucomannans on complaints in patients affected with chronic constipation: a multicentric clinical evaluation. Ital J Gastroenterol. 1991 Sep-Oct;23(7):421-5.

Salas-Salvadó J, Farrés X, Luque X, Narejos S, Borrell M, Basora J, Anguera A, Torres F, Bulló M, Balanza R; Fiber in Obesity-Study Group. Effect of two doses of a mixture of soluble fibres on body weight and metabolic variables in overweight or obese patients: a randomised trial. Br J Nutr. 2008 Jun;99(6):1380-7.

Vuksan V, Sievenpiper JL, Xu Z, et al. Konjac-Mannan and American ginsing: emerging alternative therapies for type 2 diabetes mellitus. J Am Coll Nutr . 2001;20(suppl 5):370S-380S.

Chen HL, Sheu WH, Tai TS, Liaw YP, Chen YC. Konjac supplement alleviated hypercholesterolemia and hyperglycemia in type 2 diabetic subjects—a randomized double-blind trial. J Am Coll Nutr . 2003;22(1):36-42.

Marsicano LJ, Berrizbeitia ML, Mondelo A. Use of glucomannan dietary fiber in changes in intestinal habit [in Spanish]. G E N . 1995;49(1):7-14.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ