myDiatrofi

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Συμβουλές Δίαιτας
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ή καλύτερα Παγκόσμια Μέρα Επισιτισμού, γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 16 Οκτωβρίου, με στόχο την προαγωγή της συνεχούς της προσπάθειας τερματισμού της πείνας. Το θέμα για φέτος το 2015 είναι: «Κοινωνική Προστασία και Γεωργία : σπάζοντας το φαύλο κύκλο της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές».
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει επιλέξει να αυξήσει το προφίλ της οικογενειακής γεωργίας και των μικροκαλλιεργητών. Εστιάζει την προσοχή του κόσμου στο σημαντικό ρόλο της οικογενειακής γεωργίας στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας, την παροχή επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.
Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή της οικογένειας αγροτών για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Σήμερα σχεδόν, 1,02 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται σε όλο τον κόσμο και είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, αφού 1 στους 7 ανθρώπους δεν έχει αρκετά τρόφιμα για να είναι υγιής και να ακολουθήσει μια δραστήρια ζωή. Έτσι, γι 'αυτό είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής.

pagkosmia imera diatrofis 2015


Ο υποσιτισμός είναι συνέπεια της μη κατανάλωσης ή μη απορρόφησης ενέργειας ή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αναλογικά με τις ανάγκες του οργανισμού, ή της απέκκρισης αυτών των συστατικών από τον οργανισμό σε ρυθμό γρηγορότερο σε σχέση με αυτόν που μπορεί να αντικατασταθούν. Η διαρκής αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει φέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα της σίτισης δισεκατομμυρίων ανθρώπων ενώ παράλληλα εξαντλούνται οι διαθέσιμοι πόροι.
Η αντιμετώπιση του υποσιτισμού απαιτεί ολοκληρωμένη δράση και συμπληρωματικές παρεμβάσεις στον τομέα της γεωργίας και των συστημάτων τροφίμων, στη διαχείριση των φυσικών πόρων, της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης, όσο και στους ευρύτερους τομείς της πολιτικής. Ο αγώνας κατά της πείνας θα πρέπει να είναι ετήσιος.
Σύμφωνα με την έκθεση «Η Κατάσταση της Διατροφικής Ανασφάλειας στον Κόσμο» έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της προμήθειας τροφίμων σε χώρες όπως η Βραζιλία, συγκαλύπτοντας όμως τη δεινή κατάσταση που επικρατεί σε χώρες όπως η Αϊτή, όπου ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται αυξήθηκε από 4,4 εκατομμύρια το 1990-92 σε 5,3 εκατομμύρια το 2012-14.
Κάποιες χώρες, περιλαμβανομένων της Βραζιλίας και της Ινδονησίας, έχουν ήδη επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο του ΟΗΕ μειώνοντας κατά το ήμισυ το ποσοστό του υποσιτιζόμενου πληθυσμού τους, μέσω επενδύσεων και προγραμμάτων που υιοθέτησαν σε τομείς όπως η γεωργία ή η παιδεία, ιδίως τα σχολικά γεύματα.

Στην έκθεση απευθύνεται η έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σε κάποιες περιοχές, ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική και στη νότια και δυτική Ασία, ώστε να μειωθεί μέχρι το τέλος του 2015 το ποσοστό των υποσιτιζόμενων στον πληθυσμό αναπτυσσόμενων χωρών σε 11,7% από 13,5% που είναι σήμερα.

Όσο για τις μελλοντικές προβλέψεις, είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ακόμα και αν οι στόχοι επιτευχθούν ως το 2015, 600 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να υποσιτίζονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το να υποφέρουν 600 εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα καθημερινά δεν μπορεί ποτέ να είναι αποδεκτό. Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο βιώνουν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα παιδιά. Το 2009 περίπου το 25% των παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο υποσιτίζονταν, με τη νότια Ασία να εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό παιδικού υποσιτισμού στον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, οι δραματικές ανισότητες ανάμεσα στον αναπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο οδηγούν τους πολίτες του τελευταίου να δαπανούν ως το 80% του εισοδήματος τους για τρόφιμα. Το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), κάτι που ισοδυναμεί με 1,3 δισ. τόνους τροφίμων, την ίδια στιγμή που υποσιτίζονται πάνω από 1,02  εκατομμύρια άνθρωποι.
Στην Ελλάδα, τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει, αρκετά νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και τα κρούσματα υποσιτισμού αυξάνονται ραγδαία, η καθημερινή σπατάλη σε τρόφιμα συνεχίζεται. Μάλιστα, Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την Public Issue για λογαριασμό της WWF Ελλάς, το 17% των Ελλήνων, πετάει το φαγητό που περισσεύει στα σκουπίδια. Τα τρόφιμα τα οποία πιο συχνά καταλήγουν στον κάδο είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, όπως επίσης φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τρόφιμα τα οποία έληξαν ή χάλασαν.
Με δεδομένο το πρόβλημα του υποσιτισμού που υπάρχει, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι απαράδεκτο οι βιομηχανικές χώρες να πετάνε κάθε χρόνο στα σκουπίδια 222 εκατ. τόνους τροφίμων, την ίδια στιγμή που η επισιτιστική βοήθεια που δίνεται στην υποσαχάρια Αφρική είναι 230 εκατ. τόνοι φαγητού.

 

Βιβλιογραφία:

World Food Day and FAO 2014

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ