myDiatrofi

Πασχαλινό τραπέζι: παν μέτρον άριστον!

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Συμβουλές Δίαιτας
Πασχαλινό τραπέζι: παν μέτρον άριστον!

Το Πάσχα είναι προ των πυλών και ήδη έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τα εδέσματα των ημερών. Αρνάκια, κατσικάκια, τσουρέκια, μαγειρίτσες, κοκορέτσια, αυγά, κουλούρια και άλλα πολλά είναι συνυφασμένα με τις ημέρες του Πάσχα. Παρόλα αυτά είτε προσέχετε τη διατροφή σας είτε όχι μην το παρακάνετε γιατί υπάρχει κίνδυνος για πολλές πιθανές παρενέργειες όπως πονόκοιλος, ζαλάδα ή/και λιποθυμία, διάρροια (ειδικά εάν νηστεύετε), αυξημένη πίεση και τέλος δυσφορία στο στήθος με μεγάλη πιθανότητα να καταλήξετε στο νοσοκομείο! Επιπλέον για πολλούς ξεκινά το άγχος για το πώς θα καταφέρει να περάσει από το Πάσχα χωρίς η ζυγαριά να πάρει την ανιούσα και να φτάσει στο καλοκαίρι χωρίς περιττά κιλά. Με λίγη προσοχή και ψυχραιμία θα μπορέσουμε να χαρούμε τις μέρες και τα φαγητά των εορτών χωρίς άγχος να πάθουμε κάτι στην υγεία μας, χωρίς τύψεις, αλλά και χωρίς έξτρα πόντους στο σώμα μας.
Αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι: Αυτά τα είδη κρεάτων τα οποία κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο, ταυτόχρονα όμως περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Παρόλα αυτά το κατσίκι αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί και το κοκορέτσι, διότι περιέχει λιγότερα λιπαρά και χοληστερίνη, ακόμα και από το κοτόπουλο.  Συγκεκριμένα:

Είδος κρέατος Ποσότητα Πρωτεΐνη Λίπη Χοληστερίνη Θερμίδες
Κατσικίσιο ψητό κρέας 85 γρ. 23 γρ. 2,6 γρ. 64 mg 122 Kcal
Αρνίσιο ψητό κρέας 85 γρ. 21,4 γρ. 19,6 γρ. 85 mg 269 Kcal
Κοτόπουλο στήθος ψητό 85 γρ. 26,4 γρ. 3 γρ. 72 mg 140 Kcal
Κοκορέτσι ψητό 85 γρ. 15 γρ. 8 γρ. 91 mg 133 Kcal


Σε κανένα υγιές άτομο δεν προτρέπουμε να στερηθεί το κοκορέτσι που μόλις βγήκε από την φωτιά, το τσιμπολόγημα από το αρνάκι που είναι σχεδόν έτοιμο και ακόμα γυρίζει πάνω στην σούβλα, απλά συμβουλεύουμε ότι καλό είναι συνδυασμός αυτών των κρεατικών στο πασχαλινό πιάτο να είναι «λίγο απ’ όλα».


Πασχαλινά αυγά: Στην Ελλάδα, τα αυγά αυτά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη, κατά κύριο λόγο κόκκινα, και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα. Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό και είναι αρκετά χορταστικό. Ένα αυγό περιέχει 6 γρ. πρωτεΐνης και τα δύο τρίτα του λίπους σε ένα αυγό είναι υγιεινά ακόρεστα. Αυτά τα λίπη βοηθούν το σώμα να απορροφήσει θρεπτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Αντικειμενικά το αβγό είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε χοληστερόλη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 212 mg χοληστερόλης. Αν ταυτόχρονα με την κατανάλωση αυγών συνοδεύουμε το γεύμα μας και με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, όπως λαχανικά ή ψωμί ολικής άλεσης τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα θα μείνουν πρακτικά ανεπηρέαστα. Αν πάλι εξακολουθείτε να ανησυχείτε για τη χοληστερίνη σας και την κατανάλωση αυγού, μπορείτε να καταναλώσετε μόνο το ασπράδι του, το οποίο δεν περιέχει χοληστερόλη.


Μαγειρίτσα: Η μαγειρίτσα, που τρώμε μετά την Ανάσταση, προετοιμάζει το στομάχι μετά από την μακρά περίοδο νηστείας (της σαρακοστής) ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από την πλήρη αποχή από ζωικές τροφές, στην κατανάλωση του αρνιού και των υπόλοιπων εδεσμάτων του πασχαλινού τραπεζιού. Μια μερίδα μαγειρίτσας αυγολέμονο (350 γρ.) περιέχει 51,1 γρ. πρωτεΐνες, 48,6 γρ. λιπαρά, 7,4 γρ. υδατάνθρακες, 2,8 γρ. φυτικές ίνες, 661 mg χοληστερίνη και 668 θερμίδες. Εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη προτιμήστε να αυγοκόψτε τη μαγειρίτσα μόνο με ασπράδια αυγών και αντί για εντόσθια να τη φτιάξετε με μοσχαράκι ή κοτόπουλο. Ένα μέτριο πιάτο μαγειρίτσα σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά για το βραδινό γεύμα της Ανάστασης, διότι είναι ένα αρκετά βαρύ γεύμα, το οποίο καταναλώνεται αργά το βράδυ πριν τον ύπνο και μπορεί να προκαλέσει… πάλη με τα σεντόνια.


Γλυκά: Οι συνήθεις πασχαλινές επιλογές γλυκού περιορίζονται στα πασχαλινά κουλουράκια, το τσουρέκι, τα καλιτσούνια και το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό. Τα σπιτικά ή αγοραστά πασχαλινά γλυκά δεν είναι και τόσο «αθώα» όσο νομίζουμε, καθώς τα 2 κουλουράκια μπορεί να ξεπερνάνε τις 200 θερμίδες, ενώ αν περιοριστείτε στο ένα οι θερμίδες πλησιάζουν τις 100. Ένα καλιτσούνι 50 γραμμαρίων περιέχει 130 θερμίδες, μια φέτα τσουρέκι περιέχει 80-90 θερμίδες, ενώ το πασχαλινό αυγό με μαύρη σοκολάτα, αν και είναι πλούσιο σε θερμίδες (τα 50 γραμμάρια ξεπερνούν τις 200 θερμίδες), μας παρέχει τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας, όπως τα αντιοξειδωτικά της, τα οποία ειδικά εν προκειμένω μας είναι αρκετά χρήσιμα. Τα γλυκά αυτά, 1-2 κομμάτια, μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με 1 ποτήρι γάλα ή χυμό και να αποτελέσουν έτσι ένα διαφορετικό πρωινό γεύμα ενώ ένα με δυο μικρά κομμάτια σοκολατένιο αυγό για απογευματινό γεύμα.

Αλκοόλ: Προτιμήστε κόκκινο κρασί για να συνοδεύσετε το γεύμα σας, αντί για μπύρα. Ένα ποτήρι κρασί αντιστοιχεί σε 70-90 θερμίδες, από το αντίστοιχο της μπύρας που έχει 150 θερμίδες, και έτσι θα σας γλιτώσει από αρκετή ενέργεια. Παρόλα αυτά δώστε προσοχή στην κατανάλωση κρασιού και περιοριστείτε στα 2-3 ποτήρια.

Ως εκ τούτου, όπως σε κάθε κοινωνική περίσταση, έτσι και στις γιορτινές ημέρες της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα προτείνεται η συνετή κατανάλωση όλων των τροφίμων που συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι, χωρίς στερήσεις, αλλά και χωρίς υπερβολές, ιδίως αν υπάρχουν διαγνωσμένα προβλήματα υγείας που απαιτούν προσοχή στις διατροφικές επιλογές. Παράλληλα, προσπαθήστε να συνοδεύσετε το πιάτο σας με μια ποσότητα σαλάτας που θα σας βοηθήσει να έχετε ένα πιο ισορροπημένο γεύμα και να νιώσετε πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού. Αν νιώσετε ότι υπερβάλλατε στο μεσημεριανό σας, φροντίστε το βραδινό να είναι κάτι πιο ελαφρύ. Απολαύστε, λοιπόν, τα αγαπημένα σας φαγητά με σύνεση και χωρίς στέρηση, και επιστρέψτε στο καθιερωμένο μοτίβο της ισορροπημένης διατροφής σας από την Τρίτη.
Πολλές ευχές σε όλους για Χρόνια Πολλά και Καλή ανάσταση!

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 10 συμβουλές υγείας και μακροζωίας