Πρωτεϊνικές, κετονικές ή «χημικές» είναι οι δίαιτες που περιέχουν πολλές πρωτεΐνες (κρεατικά, ψάρια, γαλακτοκομικά) και λίγους ή καθόλου υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ψωμί, φρούτα, δημητριακά, λαχανικά). Ιδιαίτερα δημοφιλείς πρωτεϊνικές δίαιτες είναι η Atkins, η δίαιτα της ζώνης, η Sugar Busters και οι δίαιτες Stillman, οι οποίες υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Οι δίαιτες αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον οργανισμό μας για τους εξής βασικούς λόγους:
- Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα βλαβερά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.
- Σε πάσχοντες από διαβήτη μπορούν να επιταχύνουν την εξέλιξη της διαβητικής νόσου.
- Μπορεί να αυξήσουν το πρωτεϊνικό φορτίο στους νεφρούς και να μεταβάλλουν την ισορροπία οξέων στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ιχνοστοιχείων από τα αποθέματα των οστών.
- Είναι δίαιτες που στηρίζονται στη παραγωγή κετόνων. Οι κετόνες είναι όξινες ουσίες που παράγονται από το ήπαρ, όταν ο οργανισμός διασπά τα μόρια του λίπους για να τροφοδοτηθεί με γλυκόζη (υδατάνθρακας) την οποία στερείται. Ο εγκέφαλός μας «τρέφεται» με γλυκόζη, έτσι όταν δεν υπάρχει επαρκή ποσότητα γλυκόζης στον οργανισμό, ο εγκέφαλός μας «τρέφεται» με κετονοσώματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης και αλλά ανεπανόρθωτα προβλήματα στον εγκέφαλο.
- Δεν υπάρχει μόνιμο αποτέλεσμα αδυνατίσματος αλλά αντίθετα τα κιλά που χάθηκαν μπορούν να ξαναποκτηθούν γρήγορα, αρκετές φορές και περισσότερα μόλις διακόψετε τη δίαιτα.
Βιβλιογραφία: Cray, Dan, et al. "The Low-Carb Diet Craze." Time November 1, 1999: 72-79. Hartman AL, Vining EPG. Επιληψία, Vol. 48, αρ. 1, 2007 Kannel WB, et al: Serum cholesterol, lipoproteins, and the risk of coronary heart disease: The Framingham Study. Ann Intern Med 74:112, 1971. Brown DF, Kinch SH, Doyle JT: Serum triglycerides in health and in ischemic heart disease. IV Engl J Med 273:947-952, 1965. Bloom WL, Azar GJ: Similarities of carbohydrate deficiency and fasting. 1. Weight loss, electrolyte excretion, and fatigue. Arch Intern Med 112:333-337, 1963. Kark RM, Johnson RE, Lewis JS: Defects of pemmican as an emergency ration for infantry troops. War Medicine 7:345-352, 1945. Connor WE: Effect of dietary lipids upon chylomicron composition in man. Fed Proc 18:473, abstract #1861, 1959. Effect of low-carbohydrate high-protein diets on acid-base balance, stone-forming propensity, and calcium metabolism. Am J Kidney Dis. 2002 Aug;40(2):265-74. Eur J Clin Nutr. Low-carbohydrate-high-protein diet and long-term survival in a general population cohort. Trichopoulou A, Psaltopoulou T, Orfanos P, Hsieh CC, Trichopoulos D. 2007 May;61(5):575-81. Epub 2006 Nov 29. Nutr Rev. High-protein weight-loss diets: are they safe and do they work? A review of the experimental and epidemiologic data. Eisenstein J, Roberts SB, Dallal G, Saltzman E. 2002 Jul;60(7 Pt 1):189-200. Vascular effects of a low-carbohydrate high-protein diet . Shi Yin Fooa,b,Eric R. Hellerb, Joanna Wykrzykowskaa, Christopher J. Sullivana, Jennifer J. Manning-Tobinb, Kathryn J. Mooreb, Robert E. Gersztenb and Anthony Rosenzweiga,c,1 Communicated by Bruce M. Spiegelman, Harvard Medical School, Boston, MA, July 17, 2009