Η κακοσμία του στόματος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, παρόλο που συχνά δεν το γνωρίζουν, λόγω των αρνητικών επιδράσεων και των εντυπώσεων που αφήνει στους άλλους.
Οι σημαντικότερες και συχνότερες αιτίες που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή είναι:
Ιγμορίτιδα: Έχετε παρατηρήσει ότι η αναπνοή σας είναι δυσάρεστη παρόλο που φροντίζετε συστηματικά την υγιεινή του στόματός σας. Έχετε σκεφτεί όμως ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην ιγμορίτιδα; Όταν το ιγμόρειο είναι γεμάτο με πυώδεις εκκρίσεις, οι οποίες κατεβαίνουν προς το στόμα όταν «ρουφάμε» τη μύτη μας, τα μικρόβια κατευθύνονται προς το φάρυγγα κι έτσι προκαλούν δυσάρεστη οσμή.
Αναπνοή από το στόμα: Παρατηρήστε αν αναπνέετε από το στόμα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπου και αν οφείλεται αυτό (π.χ. σε «μπουκωμένη» μύτη, στραβό διάφραγμα, κρεατάκια κλπ.), είναι πιθανό να βρήκατε την αιτία της κακοσμίας του στόματός σας. Το σάλιο, με τα ένζυμα που περιέχει, ξεπλένει το στόμα και βοηθάει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας. Όταν, όμως, αναπνέετε μόνο από το στόμα (κυρίως κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου), μειώνεται η έκκριση σάλιου, το στόμα στεγνώνει και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων.
Προβλήματα των δοντιών: Η ανεπαρκής φροντίδα και υγιεινή του στόματος όπως και διάφορα προβλήματα των δοντιών μπορεί να είναι πηγές δυσοσμίας του στόματος. Όταν τα δόντια δεν βουρτσίζονται σε καθημερινή βάση, μικρά τεμάχια των φαγητών παραμένουν μέσα στο στόμα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται διάφορα βακτηρίδια που δημιουργούν κακή μυρωδιά.
Στομαχικά προβλήματα: Υπαίτιος της κακοσμίας του στόματος ενδέχεται να είναι το στομάχι σας. Υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται για οργανική βλάβη (π.χ. γαστρίτιδα ή έλκος) ή για λειτουργική πάθηση (π.χ. δυσπεψία), οπότε οι τροφές παραμένουν στο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλοιώνονται και προκαλούν τη δυσάρεστη οσμή του στόματος.
Κακή διατροφή: Προβλήματα κακοσμίας μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν και άνθρωποι που δεν τρέφονται καλά (π.χ. μένουν για πολλές ώρες νηστικοί). Με την κατανάλωση τροφής ανανεώνεται η έκκριση σάλιου. Όταν όμως παραλείπει κανείς γεύματα, το στόμα ξηραίνεται και αναπτύσσονται μικρόβια που προκαλούν τη δυσάρεστη αναπνοή.
Αντιβίωση: Μήπως τον τελευταίο καιρό παίρνατε αντιβίωση; Είναι πιθανό ορισμένα φάρμακα να προκαλούν προβλήματα κακοσμίας του στόματος. Το σύμπτωμα παρ' όλα αυτά είναι παροδικό και σταματάει μόλις διακόψετε τη λήψη των φαρμάκων.
Δίαιτα: Μήπως κάνετε συχνά πρωτεϊνικές δίαιτες; Οι άνθρωποι που στηρίζουν τη διατροφή τους βασικά σε πρωτεΐνες είναι πιθανό να έχουν δυσάρεστη αναπνοή.
Το τσιγάρο με το ποτό: Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ είναι μια αιτία κακοσμίας του στόματος, αφού προκαλεί ξηρότητα και αφυδάτωση στους ιστούς του στόματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δραστηριότητα των βακτηριδίων. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με το κάπνισα, η δυσάρεστη αναπνοή είναι ακόμα χειρότερη.
Τι να κάνετε: Βουρτσίζετε καθημερινά όχι μόνο τα δόντια, αλλά και τη γλώσσα σας! Οι περισσότερες ουσίες που μυρίζουν (μεταξύ των οποίων και η νικοτίνη) επικάθονται πάνω στη γλώσσα, επειδή έχει θηλές, σε αντίθεση με την υπόλοιπη στοματική κοιλότητα, που είναι πιο λεία και επομένως δεν μπορεί να κατακρατήσει μικρόβια, υπολείμματα τροφών κλπ. Στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε ειδικές βούρτσες για τη γλώσσα ή εναλλακτικά να ξύσετε ελαφρά τη γλώσσα σας με την άκρη ενός κουταλιού! Επιλέξτε μη αλκοολούχα, οξυγονούχα στοματικά διαλύματα ή φυσικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην ομοιοπαθητική (αντί για αλκοόλη, περιέχουν αιθέρια έλαια). Αν η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται σε ιγμορίτιδα, ο ωτορινολαρυγγολόγος θα σας συστήσει τη λήψη αντιβίωσης, ώστε με την αντιμετώπισή της να λυθεί και το πρόβλημα της κακοσμίας του στόματος. Αν τώρα υπεύθυνο είναι το στομάχι σας, θα σας καθοδηγήσει ο γαστρεντερολόγος σας.