Τα light προϊόντα κερδίζουν όλα και περισσότερο έδαφος στην ελληνική αγορά, καθώς προσφέρουν λιγότερες θερμίδες με την ίδια γεύση και απόλαυση συγκρίνοντας με τα «κανονικά ή πλήρη». Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «light» ή «ελαφρύ», όταν η θερμιδική του αξία ανέρχεται στο 50% κατά ανώτατο όριο της θερμιδικής αξίας του αντίστοιχου τροφίμου.
Ο κατάλογος των light τροφίμων είναι μακρύς: αναψυκτικά, γλυκά, παγωτά, αλλαντικά, μαγιονέζα, πατατάκια, μαργαρίνη, μπισκότα, σάλτσες, ακόμη και μπύρες! Ένα προϊόν με λιγότερα λίπη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και πολύ λιγότερες θερμίδες από ένα πλήρες. Κάθε φορά λοιπόν που θέλετε να προμηθευτείτε προϊόντα με λίγα λιπαρά, μην ξεγελιέστε μόνο από την ένδειξη «light» ή «ελαφρύ» ή «ημιαποβουτυρωμένο» ή ακόμα και «διαίτης». Καλό είναι να ενημερώνεστε για την ακριβή περιεκτικότητα τους σε λίπος, ζάχαρη, και θερμίδες και να κάνετε συνετή κατανάλωση, αν δεν θέλετε να πάρετε βάρος.
Μεταφράζοντας τις ετικέτες τροφίμων
- Light: σημαίνει ότι ένα προϊόν περιέχει 1/3 λιγότερες θερμίδες ή ότι περιέχει το μισό (50%) σε λίπος ή σε νάτριο, σε σχέση με το αντίστοιχο κανονικό προϊόν.
- Χαμηλό σε θερμίδες: σημαίνει ότι το προϊόν έχει 120 θερμίδες ή λιγότερο ανά 100 γραμμάρια έτοιμου προϊόντος.
- Χωρίς θερμίδες: σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα.
- Χαμηλά λιπαρά: σημαίνει ότι ένα προϊόν πρέπει να περιέχει λιγότερο από 3 % λίπος, δηλαδή να μην περιέχει περισσότερα από 3 γρ. λιπαρά ανά 100 γρ. για στερεές τροφές ή 1,5 γρ. λιπαρά ανά 100 ml για υγρές τροφές.
- Με μειωμένες ή λιγότερες θερμίδες/λιπαρά/νάτριο: σημαίνει ότι το προϊόν έχει 25% λιγότερες θερμίδες/λιπαρά/νάτριο (αλάτι) σε σύγκριση με το αντίστοιχο κανονικό προϊόν.
- Χωρίς λιπαρά: σημαίνει ότι το προϊόν έχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια λίπους ανά 100 γρ. ή ανά 100 ml.
- Χωρίς ζάχαρη: σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει περισσότερα από 0,5 γραμμάρια σακχάρων ανά 100 γρ. ή 100 ml.
- Χωρίς χοληστερίνη: σημαίνει ότι το προϊόν έχει λιγότερο από 0,5 mg χοληστερίνης ανά 100 γρ. ή ανά 100 ml.
Μην ξεχνάτε ότι η υπερκατανάλωση ακόμα και light προϊόντων, μπορεί να είναι αιτία αύξησης του βάρους σας και πάρτε για παράδειγμα τους αμερικάνους, οι οποίοι τα τελευταία 20 χρόνια καταναλώνουν ως επί το πλείστον «light» προϊόντα και τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές που τρώνε "light" προϊόντα διατροφής, έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από ό, τι αν κατανάλωναν την κανονική έκδοση του προϊόντος.
Αν προσέχετε το τι τρώτε για τον έλεγχο ή την απώλεια του βάρους σας, το πιο σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και να γνωρίζετε το μεγέθους της μερίδας σας.
American Heart Association. Reading Food Nutrition Labels. Accessed at www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HeartSmartShopping/Reading-Food-Nutrition-Labels_UCM_300132_Article.jsp on March 17, 2014. HealthCheck Systems. What's In A Food Label? Accessed at www.healthchecksystems.com/label.htm on March 17, 2014. US Food and Drug Administration: Food Labeling Guide. Accessed at www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/LabelingNutrition/ucm2006828.htm on March 19, 2014.