myDiatrofi

Έφηβοι και φαγητό μπροστά σε οθόνες

Γράφτηκε από την  Κατηγορία: Εφηβεία
Έφηβοι και φαγητό μπροστά σε οθόνες

Στη σημερινή εποχή η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τα σημερινά παιδιά από πολύ μικρή ηλικία είναι εξοικιωμένα με τους υπολογιστές και όσο μεγαλώνουν και μπαίνουν στην εφηβεια καταναλώνουν όλο και πιο πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους, είτε για τα μαθήματα του σχολείου είτε για ψυχαγωγικούς λόγους.

Οι έφηβοι σήμερα στην χώρα μας, όπως δείχνουν μελέτες που έχουν γίνει, κάνουν μια καθιστική ζωή με αποτέλεσμα το πρόβλημα της παχυσαρκίας να είναι πολύ έντονο. Στην εποχή της κρίσης όπου το χαρτζιλίκη των εφήβων έχει περιοριστεί, άρα και η δυνατότητα τους για εξόδους με τους φίλους τους, κάθονται αρκετές ώρες στον υπολογιστή τους αλλά και μπροστά στην τηλεόραση. Με τον υπολογιστή και ειδικά με το διαδίκτυο έρχονται σε επικοινωνία με τους φίλους τους και η τηλεόραση είναι η διασκέδασή τους. Αυτά τα δύο μέσα καλύπτουν την ανάγκη τους για ψυχαγωγία. Συνήθως αυτή η απασχόλησή τους όμως συνοδεύεται από κάποια σνακς. Πως μπορούν λοιπόν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν τις σωστές και υγιεινές επιλογές;

Το σημαντικό είναι να αποφεύγουν οι έφηβοι να καταναλώνουν τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες. Και για να τα πούμε τα πράγματα πιο απλά καλό θα είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση γλυκών και διαφόρων γλυκισμάτων (πχ κρουασάν, σοκολάτες, μπισκότα κ.α.), τροφίμων όπως είναι τα νάτσος , το ποπ-κορν με βούτυρο και αλάτι, οι πιτσες, οι πίτες και άλλου τέτοιου τύπου προϊόντα και φυσικά την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων «ενεργειακών» ποτών. Όλα αυτά τα τρόφιμα δεν προσφέρουν ούτε στην υγεία των εφήβων, ούτε στην απόδοσή τους στα μαθήματα αλλά αύτε και στην βελτίωση της διάθεσής τους. Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν πιο υγειινές επιλογές τις ώρες που περνούν μπροστά στον υπολογιστή και στην τηλεόραση. Μερικές προτάσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι:

  • Να καταναλώνουν φρούτα εποχής. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το παρακάνουμε, γιατί θα έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι πρέπει να καταναλώνονται 4 με 5 φρούτα την ημέρα και όχι υπερβολικές ποσότητες. Επίσης είναι σημαντικό να προτιμάμε τα φρούτα εποχής και να υπάρχει ποικιλία και όχι μονοφαγία.
  • Να πίνουν χυμούς φρούτων, εναλλακτικά με τα φρούτα, καθώς υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν τους αρέσουν τα φρούτα. Το ιδανικό θα ήταν να συνδυαστούν φρούτα και χυμό (1 ποτήρι χυμό και 2-3 φρούτα την ημέρα)
  • Να πίνουν νερό ή αφεψήματα (ζεστά ή κρύα). Ειδικά το νερό είναι απαραίτητη και βασική συνήθεια που πρέπει να αποκτήσουν οι έφηβοί.
  • Να τρώνε τοστ (μόνο με τυρί ή με τυρί και γαλοπούλα (βραστή ή καπνιστή) ή με τυρί και ζαμπόν χοιρινή ωμοπλάτη). Οι συνδιασμοί είναι πολύ και μπορούμε να κάνουμε όποιον μας αρέσει. Καλό θα ήταν το ψωμί που θα χρησιμοποιούμε να είναι σικάλεως ή πολύσπορο.
  • Να έχουν καρότο ή αγγούρι ή και τα δύο δίπλα τους να τσιμπολογούν (είτε σκέτα με λίγο αλατάκι ή και με λίγο ξύδι αν αρέσει).
  • Να προτιμούν για γλυκό ζελέ (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη) είτε σκέτο είτε με γιαούρτι 2%. Είναι ένα δροσερό και ευχάριστο γλυκό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που θέλουμε κάτι δροσερό.
  • Μια καλή επιλογή για γλυκό είναι και το bar δημητριακών. Πλέον υπάρχουν πολλές γεύσεις και μπορούν να δώσουν μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητα.
  • Γιαούρτι 2% με λίγο μέλι και 1 κουτ της σούπας ξηρούς καρπούς ή Γιαούρτι 2% με φρούτο ή ακόμα και Γιαούρτι 2% με 1 κουταλιά γλυκό του κουταλιού (κερασάκι, βύσσινο, περγαμόντο, σταφύλι κ.α.). Είναι μια κλασσική επιλογή αλλά πάντα επίκαιρη και μπορεί να έχει πολλά και διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα.
  • Υπάρχει και η επιλογή 3-4 κράκερ ή 2-3 κρίσπις ή 2-3 μπουκιές παξιμαδιού με 1 φέτα τυρί του τοστ ή οποιοδήποτε τυρί είναι χαμηλό σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

Αυτές είναι μερικές επιλογές που μπορούν να γίνουν. Το σημαντικό είναι να βοηθήσουμε τους εφήβους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τις ώρες που βρίσκονται καθισμένοι μπροστά στον υπολογιστη ή στην τηλεόραση, χωρίς να φορτώνουν τον οργανισμό τους με άχρηστα συστατικά, τουλάχιστον στην καθημερινότητά τους.

 

 

Φωτεινή Τσαγκαράκη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ