Εκτέλεση
- Βάζουμε το κακάο σε σκόνη μαζί με 1 φλιτζάνι από τη κρέμα γάλακτος με 12% λιπαρά σε μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με 12% και την κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά. Φέρνουμε το μείγμα μας σε σημείο βρασμού, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους μέχρι να γίνουν κρέμα και να ανοίξουν το χρώμα τους. Σταδιακά προσθέτουμε τη στέβια και χτυπάμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε σταδιακά μικρές ποσότητες από το μείγμα κρέμας στο μείγμα με τα αυγά και τη στέβια, έως ότου έχει προστεθεί περίπου 1/3 του μίγματος κρέμας, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να ενωθούν πλήρως.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα κρέμας και επιστρέφουμε ολόκληρο το μείγμα στην κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρώς, να καλύπτει ομοιόμορφα το κουτάλι και να φτάσει τους 75-80 °C.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να γίνει ενιαίο.
- Αφού σκεπάσουμε το μείγμα με μεμβράνη το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 4-6 ώρες ή μέχρις ότου η θερμοκρασία φθάσει 4,5 °C ή παρακάτω.
- Παγώνουμε το μείγμα. Εδώ όμως δεν υπάρχει ένας τρόπος αλλά τουλάχιστον δυο…
Με παγωτομηχανή: Προσθέτουμε το μείγμα στη παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ή περίπου 25 έως 35 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο και μαλακό. Ύστερα το βάζουμε στην κατάψυξη για άλλες 3 έως 4 ώρες και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 16 μερίδες:
- ½ φλιτζάνι κακάο σε σκόνη χωρίς ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος με 12% λιπαρά
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 8 κρόκους αυγών
- 3 1/3 κουτ. σούπας (48 γρ.) στέβια κρυσταλλική
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Tips: Τα αυγά βελτιώνουν την υφή του παγωτού κάνοντάς το πιο μαλακό και βελούδινο. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη αντί για στέβια, η αναλογία στη συνταγή είναι 225 γρ. ζάχαρη. Έτσι προστίθενται 40 θερμίδες ανά μερίδα παγωτού.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 70 | γρ. |
Ενέργεια | 159 | kcal |
Πρωτεΐνες | 3,5 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 5,8 | γρ. |
Λιπαρά | 13,5 | γρ. |
Χοληστερίνη | 114 | mg |
Νάτριο | 31 | mg |