Εκτέλεση
- Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αβγά, το γάλα, το κονιάκ, το αλεύρι, το μπέικιν, το καρύδι, τα κανελλογαρύφαλλα και χτυπάμε καλά. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μη μας κολλήσει η καρυδόπιτα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά, στους 180°C, μέχρι που αν τρυπήσουμε το κέντρο της καρυδόπιτας με ένα καλαμάκι, αυτό θα βγει καθαρό.
- Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει, χαράζουμε τα κομμάτια και τα διακοσμούμε με καρύδια κομμένα στη μέση.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη φλούδα του πορτοκαλιού και το ξυλαράκι της κανέλλας για 15 λεπτά περίπου.
- Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην καρυδόπιτα και τη σερβίρουμε όταν κρυώσει.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 18 μερίδες:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. γάλα
- 150 γρ. καρύδι τριμμένο
- 2 αβγά
- ½ φακελάκι μπέικιν
- ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
- ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- ½ κουτ. σουπ. κονιάκ
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. νερό
- 300 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- ½ φλούδα πορτοκαλιού
- 1 ξυλαράκι κανέλλας
Tips: Μπορούμε να μετατρέψουμε την καρυδόπιτα σε αμυγδαλόπιτα ή φουντουκόπιτα, αντικαθιστώντας τα καρύδια με αμύγδαλα ή φουντούκια, αντίστοιχα.
Ένα παραδοσιακό γλυκό το οποίο περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και μέτρια ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 115 | γρ. |
Ενέργεια | 308 | kcal |
Πρωτεΐνες | 3,6 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 41 | γρ. |
Λιπαρά | 14,5 | γρ. |
Χοληστερίνη | 21 | mg |
Νάτριο | 32 | mg |