Εκτέλεση
- Βράζετε τα μαυρομάτικα φασόλια σε αρκετό νερό προσέχοντας να βράσουν τόσο, ώστε να μην αρχίσουν να λιώνουν.
- Τα στραγγίζετε καλά και τα σερβίρετε σε μπολ σαλάτας. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό και ανακατεύετε με τα φασόλια.
- Χτυπάτε το λαδόξιδο ή λαδολέμονο με το αλάτι, να γίνει κρέμα.
- Περιχύνετε και ανακατεύετε 2-3 φορές τη σαλάτα, να μαριναριστούν καλά τα υλικά πριν τη σερβίρετε.
Υλικά για 6 μερίδες:
- ½ κιλό μαυρομάτικα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανό
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- Ξύδι ή λεμόνι
- Αλάτι
Μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια δεν έχουν πολλές θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 200 | γρ. |
Ενέργεια | 321 | kcal |
Πρωτεΐνες | 13,5 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 35,6 | γρ. |
Λιπαρά | 14,6 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 447 | mg |