
Εκτέλεση
- Αλείφουμε τις πίτες με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε 10' στο φούρνο στους 200ºC μέχρι να ξεροψηθούν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τις σπάμε σε κομμάτια.
- Πλένουμε τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Τα χοντροκόβουμε σε μπασίνα (μεγάλο μπολ). Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε. Κόβουμε το αγγούρι σε φέτες ή σε κύβους. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Τα προσθέτουμε στην μπασίνα. Πασπαλίζουμε με το σουμάκ.
- Στο μούλτι χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σος μέχρι να πυκνώσουν.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τη σερβίρουμε σε τέσσερα πιάτα και γαρνίρουμε με τις τραγανές πίτες.
Υλικά για 4 μερίδες:
- 1 μαρούλι
- 1 ματσάκι ρόκα
- 1 iceberg
- 8 ντοματίνια
- 4-5 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
- 1 αγγούρι (κομμένο σε ροδέλες)
- 2 ραπανάκια κομμένα μισοφέγγαρα
- 1 ξερό κρεμμύδι κόκκινο (κομμένο σε ροδέλες)
- 1 κ.γλ. σουμάκ
- 2 αραβικές πίτες ψημένες για το γαρνίρισμα
Για τη σάλτσα
- 4 κ.σ. χυμό από λεμόνι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
Το σουμάκ ή σουμάκι είναι ένα ιδιαίτερο ανατολίτικο μπαχαρικό που προέρχεται από την αποξηραμένη σάρκα ενός είδους αγριοκέρασου. Έχει κοκκινωπό χρώμα και ιδιότυπη λεμονίζουσα γεύση, που κολακεύει ιδιαίτερα τα κεμπάπ και όλων των ειδών τα ψητά κρεατικά, ενώ ταιριάζει και σε σάλτσες, σούπες, ντρέσινγκ κ.λπ. Το βρίσκουμε χύμα στα μπαχαράδικα, αλλά και στα ράφια μπαχαρικών στα σουπερ μάρκετ από την εταιρεία Captain's.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 268 | γρ. |
Ενέργεια | 180 | kcal |
Πρωτεΐνες | 5,3 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 31,5 | γρ. |
Λιπαρά | 14 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 528 | mg |
