
Εκτέλεση
- Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε στη μέση, τις χαρακώνουμε, τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις βάζουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
- Όσο περιμένουμε να ψηθούν οι μελιτζάνες…σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 8 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Όταν τσιγαριστεί ο κιμάς σβήνουμε με λευκό κρασί για ένα λεπτό και προσθέτουμε τη ξυσμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύλο κανέλας και το μαϊντανό.
- Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση ρίχνουμε περίπου ½ νεροπότηρο νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τον κιμά για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν το μείγμα είναι ακόμα ζουμερό, ρίχνουμε 1 - 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε.
- Μπεσαμέλ: Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι. Ρίχνουμε σιγά, σιγά λίγη μπεσαμέλ από την κατσαρόλα στο μπολ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γιαούρτι στην κατσαρόλα με την μπεσαμέλ.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Γυρίζουμε το μείγμα συνεχώς με το σύρμα μέχρι να κοχλάσει. Προσθέτουμε τα 2 αυγά και ανακατεύουμε, σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει λεία η μπεσαμέλ.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε το τυρί ανακατεύοντας καλά.
- Παπουτσάκια: Όταν μαλακώσουν οι μελιτζάνες τις πιέζουμε με ένα πιρούνι για να γίνει η ψίχα σαν κρέμα, προσθέτουμε τον κιμά για να γεμίσει η μελιτζάνα και καλύπτουμε καλά τον κιμά σε κάθε μελιτζάνα με την μπεσαμέλ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε τα «παπουτσάκια» για 40 - 45 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 8 μερίδες:
- 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
- 3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- 1 μέτρια ώριμη ντομάτα
- λίγο μαϊντανό
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 ξύλο κανέλας
- 400 γρ. μοσχαρίσιο άπαχο κιμά
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
- 3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 2 ½ κουτ. της σούπας αλεύρι
- 2 φλ. γάλα 1,5% λιπαρά
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 200 γρ. τριμμένο κασέρι με χαμηλά λιπαρά
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
Tips: Σε περίπτωση νηστείας αντί για κρέας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανιτάρια. Επίσης αντί για μπεσαμέλ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένη φρυγανιά με λίγο ελαιόλαδο ή το αγαπημένο σας τυρί με χαμηλά λιπαρά τριμμένο. Η κανονική εκδοχή μελιτζάνες παπουτσάκια ανά μερίδα παρέχουν 400-500 θερμίδες ανάλογα τα υλικά και 33γρ. λιπαρά. Η συγκεκριμένη συνταγή μελιτζάνες παπουτσάκια διαίτης παρέχουν ανά μερίδα 335 θερμίδες και 21,8γρ. λιπαρά.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 250 | γρ. |
Ενέργεια | 335 | kcal |
Πρωτεΐνες | 22,3 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 12,5 | γρ. |
Λιπαρά | 21,8 | γρ. |
Χοληστερίνη | 125 | mg |
Νάτριο | 573 | mg |
