Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε σε μπολ το βρασμένο ρύζι με τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το τριμμένο καρότο, το κάρυ, πιπέρι, αλάτι και 1 κουτ. σούπας λάδι.
- Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλίτσες, τις αλευρώνουμε και σε βαθύ σκεύος φούρνου ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας λάδι να πάει παντού και μέσα τοποθετούμε στη σειρά τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια.
- Από τις άκριες του σκεύους ρίχνουμε προσεχτικά 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το χυμό των λεμονιών και μια κούπα νερό.
- Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C, με αντιστάσεις επάνω και κάτω, για 45'-50'.
- Στα μισά του χρόνου ελέγχουμε αν έχουν πάρει λίγο χρώμα και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, με τη βοήθεια 2 κουταλιών. Προσθέτουμε λίγο νεράκι, αν χρειάζεται, και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν.
- Παράλληλα, βράζουμε σε κατσαρόλα 1 λίτρο νερό με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τα 2 ολόκληρα καρότα και το σέλινο.
- Με το πρώτο βράσιμο χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε προσεχτικά τα γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
- Ετοιμάζουμε το αλευρολέμονο διαλύοντας το αλεύρι στον χυμό των λεμονιών μέσα σε ένα φλιτζάνι.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, δεν ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει για περίπου 10-15 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 6 μερίδες:
- ½ κιλό ρύζι καρολίνα βρασμένο
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο + 2 καρότα ολόκληρα
- μερικά κλωναράκια σέλινο
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κουτ. γλυκού κάρυ
- αλάτι, πιπέρι
- 9 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλεύρι για να περάσουμε τα γιουβαρλάκια
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- χυμό από 2 λεμόνια
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
Tips: Τα γιουβαρλάκια μετά το ψήσιμο στο φούρνο τρώγονται και σαν κεφτέδες. Αντί για τριμμένη φρυγανιά μπορείτε να βάλετε αλεσμένη βρώμη. Νόστιμα γιουβαρλάκια λαχανικών νηστίσιμα. Η παρακάτω ποσότητα ανά μερίδα υπολογίζετε χωρίς τη σάλτσα (στραγγισμένη με τρυπητή κουτάλα).
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 180 | γρ. |
Ενέργεια | 406 | kcal |
Πρωτεΐνες | 5,1 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 47,3 | γρ. |
Λιπαρά | 21,8 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 259 | mg |