
Εκτέλεση
- Σε μπολ του μίξερ χτυπάμε ελαφρά τη μαγιά με το νερό και ½ κουταλάκι του γλυκού από την κρυσταλλική ζάχαρη. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
- Βάζουμε στο μίξερ τους σπιράλ αναδευτήρες (αυτούς που μοιάζουν με ανοιχτήρι φελλού). και αναμειγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα, το αυγό, το βούτυρο, το δεντρολίβανο και το αλάτι (το βούτυρο δεν θα αναμειχθεί μέχρι να προστεθεί το αλεύρι).
- Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Στη συνέχεια, βάζουμε στο μίξερ το γάντζο, και σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά-σιγά στο υπόλοιπο αλεύρι (1 ½ φλιτζάνι). Αφήνουμε το μείγμα να ζυμωθεί σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι εάν απαιτείται (δεν θα χρειαστεί περισσότερο από ¼ με ½ φλιτζάνι επιπλέον αλεύρι, η ζύμη πρέπει να είναι ελαφρώς κολλώδης).
- Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 33 x 22 εκ..
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και τη μοιράζουμε σε 12 ίσα μέρη και πλάθουμε χωριστά κάθε μπαλάκι. Κάθε φορά που παίρνουμε 1 μπαλάκι σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη τα υπόλοιπα μπαλάκια και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 45 - 60 λεπτά μέχρι σχεδόν να διπλασιαστούν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (αντίσταση "πάνω-κάτω") τα τελευταία 10 λεπτά πριν φουσκώσει η ζύμη.
- Αλείφουμε τα μπαλάκια ζύμης ομοιόμορφα με 1 κουταλιά της σούπας χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν τα ψωμάκια, περίπου 23-26 λεπτά.
- Σερβίρουμε τα ψωμάκια ζεστά ή τα ξαναζεσταίνουμε λίγο πριν το σερβίρισμα.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 12 τεμάχια:
- 2 ¼ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- ¾ φλιτζάνι γάλα, χλιαρό
- 1 μεγάλο αυγό
- 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο μαλακό
- 3 ½ κουταλιές σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας χτυπημένο αυγό, για να αλείψουμε το ψωμί
- 3 ½ φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή περισσότερο εάν χρειαστεί
- Ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Tips: Αν δεν έχετε δυνατό μίξερ μπορείτε να ζυμώσετε και με το χέρι. Σε περίπτωση που θέλετε να προετοιμάσετε τη ζύμη από την προηγούμενη μέρα, αφού τη φτιάξετε, τοποθετήστε την στο ψυγείο και την επόμενη μέρα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Αν δεν έχετε φρέσκο δεντρολίβανο μπορείτε να βάλετε 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο δεντρολίβανο. Εύκολα σπιτικά ψωμάκια με δεντρολίβανο, με υπέροχο άρωμα και γεύση.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 65 | γρ. |
Ενέργεια | 179 | kcal |
Πρωτεΐνες | 4,8 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 30,7 | γρ. |
Λιπαρά | 4,1 | γρ. |
Χοληστερίνη | 24 | mg |
Νάτριο | 304 | mg |
