myDiatrofi

Έτοιμες σαλάτες και συντήρηση στο ψυγείο

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Ασφάλεια Τροφίμων
etoimes-salates-kai-syntirisi-sto-psygeio

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι είναι ελαφριά, πολύτιμα για τον οργανισμό μας και ιδανικά για να γίνουν η βάση μιας πεντανόστιμης σαλάτας.
Ετοιμάζοντας σαλάτες που θα τις συντηρήσετε στο ψυγείο ή αγοράζοντας έτοιμες σαλάτες (κομμένες, πλυμένες) από τα σουπερμάρκετ είναι μια καλή και οικονομική επιλογή για να καταναλώσετε λαχανικά, εφόσον δεν έχετε το χρόνο ή τη διάθεση να ασχοληθείτε οι ίδιοι με το καθάρισμά τους. Πολλοί βέβαια απογοητεύεστε λίγες ημέρες αργότερα, ανοίγοντας τη σακούλα με τα έτοιμα λαχανικά, τα οποία διαπιστώνετε ότι έχουν μαραθεί και αποκτήσει μια γλοιώδη υφή με έντονο άσχημο άρωμα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσετε την έτοιμη σαλάτα φυλλωδών λαχανικών, έτσι ώστε να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φρέσκια και έτοιμη για κατανάλωση;

Διαλέξαμε και πειραματιστήκαμε τρεις μεθόδους συντήρησης, από τις οποίες μια επικράτησε με διαφορά. Και στις τρεις μεθόδους χρησιμοποιήθηκαν διάφορα είδη φρέσκου μαρουλιού, αφού πλύθηκαν, στέγνωσαν και τεμαχίστηκαν σε μεγάλα κομμάτια.

Μέθοδος 1: Χαρτί κουζίνας και πλαστική σακούλα
Αυτός είναι ο τρόπος που οι περισσότεροι συνήθως αποθηκεύουν το μαρούλι. Μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα των φύλλων (κομμένα σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι), το μαρούλι απλώνεται σε χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τυλίγεται και τοποθετείται σε μια πλαστική σακούλα.
Αφαιρείται όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας, προσεκτικά μη ζουλήξουμε τα φύλλα, και κρατώντας το ακόμα πιεσμένο όσο γίνεται, το σφραγίζουμε στην κορυφή. Στη συνέχεια τοποθετείται στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου.
Υποθετικά, το χαρτί κουζίνας θα απορροφήσει την υπερβολική υγρασία από τα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, σέλινο, σπανάκι κ.λ.π.) και θα αποτρέψει το σχηματισμό γλοιώδους υφής, και η σφραγισμένη σακούλα διατηρεί τον αέρα, επιβραδύνοντας τη διαδικασία μαρασμού.

etoimes salates kai syntirisi sto psygeio 1

Μέθοδος 2: Χαρτί κουζίνας και πλαστικό δοχείο αποθήκευσης
Στην μέθοδο αυτή, χρησιμοποιήθηκε ένα πλαστικό δοχείο αποθήκευσης με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μέσα στο πλαστικό δοχείο τοποθετήθηκαν τα φύλλα μαρουλιού σε στρώσεις, εναλλάξ με χαρτί κουζίνας, και στη συνέχεια σφραγίστηκε με το καπάκι, αφήνοντας λίγο κενό χώρο μέσα στο δοχείο. Το χαρτί κουζίνας εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό με την πρώτη μέθοδο, αλλά τα φύλλα μαρουλιού δεν είναι συσκευασμένα σφιχτά. Επιπλέον το πλαστικό δοχείο προστατεύει τα φύλλα από τον τραυματισμό τους με άλλα τρόφιμα που θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή στο ψυγείο.

etoimes salates kai syntirisi sto psygeio 2

Μέθοδος 3: Πλαστική σακούλα και αέρας
Η τελευταία και πιο ενδιαφέρουσα μέθοδος. Τοποθετήσαμε τα φυλλώδη λαχανικά σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων, φυσήξαμε και την φουσκώσαμε με αέρα, και στη συνέχεια, στρίβοντάς την στην κορυφή, την σφραγίσαμε καλά με ένα λαστιχάκι. Ο αέρας που προσθέσαμε, υποτίθεται ότι παρέχει αρκετό διοξείδιο του άνθρακα για να διατηρήσει τα λαχανικά φρέσκα.

etoimes salates kai syntirisi sto psygeio 3

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;
Έτσι, ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος σαλάτα;
Στις 5 ημέρες: Καμία διαφορά ανάμεσα στις μεθόδους
Στις 7 ημέρες: Ενώ υπήρχαν μερικά ελαφρώς μαραμένα φύλλα σε κάθε μία από τις μεθόδους, και πάλι, δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.
Στις 10 ημέρες: Υπάρχει διαφορά.
Στην πρώτη μέθοδο, το χαρτί κουζίνας είχε υγρασία, αλλά δεν ήταν πολύ υγρό. Υπήρχαν αρκετά μαραμένα φύλλα με γλοιώδη ύφη.
Στην δεύτερη μέθοδο, με το δοχείο αποθήκευσης και το χαρτί κουζίνας, ενώ υπήρχαν μερικά μαραμένα και γλοιώδη φύλλα που έπρεπε να απορριφθούν, στην πλειοψηφία τους τα υπόλοιπα φύλλα ήταν ακόμα τραγανά, φρέσκα και σίγουρα βρώσιμα.
Στην τρίτη και τελευταία μέθοδο, με τη σακούλα και τον αέρα, το εσωτερικό της σακούλας είχε υποστεί συμπύκνωση, και σε ορισμένα σημεία, μερικά φύλλα που είχαν αποκτήσει γλοιώδη υφή είχαν κολλήσει μεταξύ τους. Τα υπόλοιπα πράσινα φύλλα ήταν ακόμη τραγανά, αλλά δεν φαινόντουσαν τόσο φρέσκα.

Η καλύτερη επιλογή είναι η δεύτερη μέθοδος αποθήκευσης του μαρουλιού και γενικότερα των πράσινων φυλλωδών λαχανικών, με το απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το πλαστικό δοχείο αποθήκευσης.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όσο πιο λεπτά κόβετε τα φρέσκα λαχανικά σας, τόσο πιο σύντομα θα πρέπει να τα καταναλώνετε. Για παράδειγμα, τεμαχίζοντας σε λεπτά κομμάτια το μαρούλι και καταναλώνοντας το εντός μίας ώρας ως σαλάτα, αυξάνονται τα πιθανά οφέλη για την υγεία σας σε σύγκριση με την κατανάλωσή του δύο με τρεις ώρες μετά. Επιπλέον, όσο μικρότερος είναι ο τεμαχισμός τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αποχρωματισμού, η απώλεια γεύσης και υφής, η αφυδάτωση και η απώλεια θρεπτικών συστατικών.
Όταν αγοράζετε έτοιμες σαλάτες λαχανικών να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης η οποία έχει μικρή διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τις επτά ημέρες. Όσο γρηγορότερα τις καταναλώσετε, τόσο πιο φρέσκες θα είναι. Επίσης να ελέγχετε τα λαχανικά από τη διαφανή σακούλα έτσι ώστε να φαίνονται φρέσκα.

 

Βιβλιογραφία:

Barry-Ryan C and O'Beirne D. (2000). Effects of peeling methods on the quality of ready-to-use carrot slices. International Journal of Food Science & Technology, 35 (2), 243—254.

Hodges DM and Toivonen PMA. Quality of fresh-cut fruits and vegetables as affected by exposure to abiotic stress. Postharvest Biology and Technology, Volume 48, Issue 2, May 2008, Pages 155-162.

Murcia MA, Jimenez-Monreal AM, Garcia-Diz L, et al. Antioxidant activity of minimally processed (in modified atmospheres), dehydrated and ready-to-eat vegetables. Food and Chemical Toxicology, Volume 47, Issue 8, August 2009, Pages 2103-2110.

Tiwari U and Cummins E. Factors influencing levels of phytochemicals in selected fruit and vegetables during pre- and post-harvest food processing operations. Food Research International, Volume 50, Issue 2, March 2013, Pages 497-506.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η νηστεία των Χριστουγέννων