Ο ανανάς περιλαμβάνει 5 είδη, τα οποία είναι ιθαγενή της τροπικής Αμερικής (Νότια Βραζιλία και Παραγουάη). Χαρακτηριστικό είδος είναι ο ανανάς ο εδώδιμος ή ανανάς ο πολύκομος γνωστός από τον αρωματικό και γευστικό καρπό του που μοιάζει με μεγάλη κουκουνάρα.
Σήμερα καλλιεργείται σε θερμοκήπια σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ο καρπός του τρώγεται ωμός σε ροδέλες, φέτες ή κύβους ή συντηρημένος σε κονσέρβες, κομπόστα, μαρμελάδα και χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική αμερικάνικων και κινέζικων φαγητών. Ο ανανάς έχει γλυκιά, όξινη γεύση και δεν πρέπει να τρώγεται με άδειο στομάχι ή νωρίς το πρωί, διότι θα προκαλέσει υπερβολική οξύτητα στο στομάχι και δυσφορία. Ο ανανάς ανακουφίζει από δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, φούσκωμα στην κοιλιά και αέρια από τα έντερα, καθαρίζει το ήπαρ και τα νεφρά. Ανανάδες εισάγουμε στη χώρα μας από τη Γκάνα και τη Νότια Αμερική ολόκληρο το χρόνο. Μια πολύ νόστιμη ποικιλία είναι ο πολύ μικρός ανανάς (Baby) που εισάγεται από την Αφρική.
Ένα μέτριο κομμάτι ανανά 166 γρ. περιέχει:
Νερό | (gr.) | 142,76 |
Ενέργεια | (Kcal) | 83 |
Πρωτεΐνες | (gr.) | 0,90 |
Λιπαρά | (gr.) | 0,20 |
Υδατάνθρακες | (gr.) | 21.78 |
Φυτικές Ίνες | (gr.) | 2,3 |
Ασβέστιο | (mg) | 22 |
Σίδηρο | (mg) | 0.48 |
Μαγνήσιο | (mg) | 20 |
Φώσφορο | (mg) | 13 |
Κάλιο | (mg) | 181 |
Νάτριο | (mg) | 2 |
Ψευδάργυρο | (mg) | 0,20 |
Χαλκό | (mg) | 0,183 |
Βιταμίνη C | (mg) | 79,3 |
Θειαμίνη | (mg) | 0,131 |
Ριβοφλαβίνη | (mg) | 0,053 |
Νιασίνη | (mg) | 0,830 |
Βιταμίνη B-6 | (mg) | 0,186 |
Βιταμίνη A | (IU) | 96 |