Ο αρτόκαρπος είναι ένα φρούτο με αρκετές ιδιότητες και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Moraceae, στο γένος Artocarpus με επιστημονική ονομασία Artocarpus altilis.
Τα φρούτα αυτά προέρχονται από ένα πολύ ψηλό αειθαλές δέντρο. Είναι μεγάλα, στρογγυλά, με σχήμα που θυμίζει αβγό, και ζυγίζουν από 300 γρ. μέχρι και 5 κιλά. Έχουν φλούδα χοντρή, πρασινωπή, με εξογκώματα, και σάρκα λευκή, αμυλώδη, με υφή ίδια με του ψωμιού, που άλλοτε περιέχει μέχρι και 200 σπόρους και άλλοτε κανέναν. Οι αρτόκαρποι (breadfruit) αποτελούν βασικό στοιχείο διατροφής τις τροπικές χώρες.
Ιστορία του αρτόκαρπου
Οι αρτόκαρποι πρωτοεμφανίστηκαν στον Ειρηνικό και στις Ανατολικές Ινδίες και έγιναν διάσημοι με τη γνωστή ανταρσία του Bounty το 1787, όταν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τις Δυτικές Ινδίες, ο καπετάνιος William Bligh προτίμησε να ρίξει τα τελευταία αποθέματα νερού που είχε στο πολύτιμο φορτίο του από αρτόκαρπους αντί να τα δώσει στο πλήρωμά του. Όταν ο καπετάνιος έφτασε τελικά στο Τιμόρ, τον έστειλαν πάλι να συλλέξει αρτόκαρπους κερδίζοντας έτσι το όνομα «Breadfruit Bligh».
Αρτόκαρπος θρεπτικά συστατικά
Ο αρτόκαρπος είναι αμυλώδης, πλούσιος σε φυτικές ίνες και περιέχει καλές ποσότητες σε βιταμίνη C και θειαμίνη και κάλιο. Τα 100 γρ. αρτόκαρπου περιέχουν 103 θερμίδες.
Οφέλη για την υγεία
| ||
Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση
Πως διαλέγω καλό αρτόκαρπο
Ο αρτόκαρπος συνήθως εμφανίζεται στην αγορά από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Μερικές από τις ποικιλίες του μπορεί να είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο. Ο αρτόκαρπος συνεχίζει να ωριμάζει ακόμα και μετά τη συγκομιδή του. Το χρώμα του καθώς ωριμάζει μετατρέπεται σταδιακά από φωτεινό πράσινο σε καφέ. Τα ώριμα φρούτα έχουν άρωμα φρεσκοψημένου ψωμιού και γλυκόξινη γεύση.
Πως να το συντηρείτε
Ο αρτόκαρπος αποθηκεύεται σε δροσερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Εάν δεν καταναλωθεί αμέσως, ωριμάζει μέσα σε 2-3 ημέρες. Ο αρτόκαρπος δεν διατηρείται στο ψυγείο.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Ο αρτόκαρπος συνήθως καταναλώνεται ως λαχανικό. Όταν είναι πολύ ώριμος, τρώγεται και ωμός, αλλά κατά κύριο λόγο μαγειρεύεται. Ξεφλουδίζεται και βράζεται στην κατσαρόλα, τηγανίζεται ή ψήνεται ολόκληρος στο φούρνο.
Μπορεί να προστεθεί για την παρασκευή γλυκού ψωμιού, muffins, κέικ, πουτίγκα, κλπ.
Τα 100 γρ. σάρκας αρτόκαρπου περιέχουν:
Νερό | (gr.) | 70.6 |
Ενέργεια | (Kcal) | 103 |
Πρωτεΐνες | (gr.) | 1.1 |
Λιπαρά | (gr.) | 0.2 |
Υδατάνθρακες | (gr.) | 27.1 |
Φυτικές Ίνες | (gr.) | 4.9 |
Ασβέστιο | (mg) | 17 |
Σίδηρο | (mg) | 0.5 |
Μαγνήσιο | (mg) | 25 |
Φώσφορο | (mg) | 30 |
Κάλιο | (mg) | 490 |
Νάτριο | (mg) | 2 |
Ψευδάργυρο | (mg) | 0.1 |
Χαλκό | (mg) | 0.1 |
Βιταμίνη C | (mg) | 29 |
Θειαμίνη | (mg) | 0.1 |
Ριβοφλαβίνη | (mg) | 0.0 |
Νιασίνη | (mg) | 0.9 |
Βιταμίνη B-6 | (mg) | 0.1 |
Βιταμίνη B-12 | (mcg) | 0.0 |
Βιταμίνη A | (IU) | 0.0 |
Breadfruit Institute of the National Tropical Botanical Garden and Hawai‘i Homegrown Food Network. 2014
Nutrition Facts for Breadfruit
Ragone, Diane (April 2006). "Artocarpus altilis (breadfruit)". The Traditional Tree Initiative.
Breadfruit. National Tropical Botanical Garden. Retrieved 21 January 2015.