Το μανταρίνι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (βιταμίνη C, βιταμίνη Α κ.α.) και σε άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα είναι χαμηλό σε θερμίδες. Τα μανταρίνια είναι μέλη της οικογένειας των μικρών εσπεριδοειδών. Μοιάζουν με μικρά πορτοκάλια, έχουν πορτοκαλιά φλούδα και υπέροχο άρωμα που συνδέεται πολύ με τα Χριστούγεννα. Τα μανταρίνια έχουν αρωματική φλούδα που εύκολα ξεκολλάει από τη σάρκα τους, σε αντίθεση με τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, ενώ οι φέτες του χωρίζονται εύκολα. Η σάρκα τους είναι γλυκιά και αρωματική, αλλά συχνά έχει πολλά κουκούτσια.
Μανταρίνι ποικιλίες
Τα ονόματα πολλών ειδών μανταρινιού συγχέονται μεταξύ τους, γι' αυτό θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων με διαφορετικό όνομα, που στην ουσία είναι τα ίδια.
Κλημεvτίvες: Είναι τα πιο μικρά μανταρίνια με έντονα πορτοκαλιά φλούδα. Η γλυκιά και αρωματική γεύση τους και το γεγονός ότι δεν έχουν κουκούτσια τα κάνει πιο δημοφιλή από όλες τις ποικιλίες μανταρινιών.
Μανταρίνια-πορτοκάλια: Συνήθως τα βρίσκουμε σε κονσέρβα, σε λεπτές φέτες, ξεφλουδισμένα. Οι γλυκές φέτες τους αποτελούν εντυπωσιακό γαρνίρισμα σε γλυκά.
Satsuma: Μεγάλα μανταρίνια από την Ιαπωνία που έχουν χαλαρή φλούδα και ξινή αλλά δροσιστική σάρκα. Έχουν πολύ λίγα κουκούτσια.
Ortanique: Λέγονται και «μέλια» λόγω της υπέροχης γλυκιάς γεύσης τους. Είναι υβρίδια, τα οποία αναπτύσσονται στα ίδια δέντρα που δίνουν μανταρίνια ή πορτοκάλια.
Tangelo: Αποτελούν διασταύρωση μανταρινιού με γκρέιπφρουτ και ξεφλουδίζονται εύκολα. Έχουν ακανόνιστο σχήμα και δροσερή ξινή γεύση που θυμίζει πορτοκάλι.
Minneola: Άλλο ένα υβρίδιο μανταρινιούγκρέιπφρουτ που ξεχωρίζει από το έντονο φούσκωμα που έχει η φλούδα του στην περιοχή που καταλήγει το κοτσάνι του. Έχουν έντονα πορτοκαλιά φλούδα και ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα. Η σάρκα τους είναι γλυκιά και ζουμερή και δεν έχει κουκούτσια.
Ιστορία του μανταρινιού
Το μανταρίνι έχει μια μακρά ιστορία. Η ονομασία μανταρίνι αρχικά χρησιμοποιήθηκε κατά τον 19ο αιώνα, για να ορίσει ένα είδος μανταρινιού, μεσογειακού τύπου, που προέρχεται από την Ταγγέρη, ένα λιμάνι του Μαρόκο στο Στενό του Γιβραλτάρ. Η πρώτη αναφορά στα εσπεριδοειδή που έχει βρεθεί είναι το 2.200 π.Χ. Τα μανταρίνια ή tangerines προέρχονται μάλλον από την Κίνα, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες. Μεταφέρθηκαν στην Ιταλία κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους από Άραβες εμπόρους. Όπως και τα πορτοκάλια, θεωρήθηκαν σύμβολο πολυτέλειας και πλούτου. Σήμερα καλλιεργούνται σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο.
Μανταρίνι θρεπτικά συστατικά
Όλα τα μανταρίνια, καθώς και τα υβρίδιά τους, είναι πηγές βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης. Ένα μέτριο μανταρίνι παρέχει 1 γρ. πρωτεΐνες, 13 γρ. υδατάνθρακες, εκ των οποίων τα 2 γρ. είναι φυτικές ίνες και τα 9 γρ. είναι σάκχαρα. Επίσης τα μανταρίνια παρέχουν περίπου 53 θερμίδες ανά 100 γρ.
Οφέλη για την υγεία
Τα μανταρίνια, όπως και τα πορτοκάλια, αποτελούν πολύτιμες πηγές σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως νεραντζινίνη, νερανζίνη, εσπερετίνη, βιταμίνη Α, καροτένια, ξανθίνη και λουτεΐνη. Όμως στην πραγματικότητα, παρέχουν αρκετές φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών από ό, τι τα πορτοκάλια. Το μανταρίνι είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), η οποία είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Ένα μεσαίου μεγέθους μανταρίνι παρέχει το 39% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα από τα ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην σύνθεση του κολλαγόνου, την επούλωση των πληγών, έχει αντιιική και αντικαρκινική δράση, και συμβάλει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, αρθρίτιδα, πυρετό, κρυολόγημα κλπ., απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα γιατί μετατρέπει τον τρισθενή σίδηρο σε δισθενή, δημιουργώντας ένα απορροφήσιμο σύμπλεγμα. Επιπλέον, τα μανταρίνια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως ημικυτταρίνες, πηκτίνες κλπ., οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αυτά τα μικρά, αρωματικά εσπεριδοειδή παρέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες ανά μεσαίου μεγέθους μανταρίνι. Εκτός των παραπάνω θρεπτικών συστατικών, το μανταρίνι παρέχει το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α, 4% σε θειαμίνη, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, και 2% σε ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ. Τα μανταρίνια επίσης στον οργανισμό μας ορισμένα σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ένα μεσαίου μεγέθους μανταρίνι παρέχει 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Παρέχει επίσης 2% σε φωσφόρο, χαλκό και μαγγάνιο, ενώ δεν περιέχει σχεδόν καθόλου νάτριο. | ||
Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση
Πως διαλέγω καλό μανταρίνι
Τα μανταρίνια είναι χειμερινά φρούτα. Ωστόσο, μπορεί κανείς να τα βρει στα σουπερμάρκετ όλο το χρόνο, χάρη στις προηγμένες τεχνικές αποθήκευσης. Πολλές ποικιλίες μανταρινιών έχουν μαλακή και φουσκωμένη φλούδα που είναι σημάδι κακής ποιότητας. Να διαλέγετε φρούτα που είναι βαριά σε σχέση με το μέγεθός τους γιατί είναι πιο ζουμερά. Αποφεύγετε όσα έχουν χαλασμένη φλούδα, με καφέ κηλίδες ή, αν τα αγοράζετε συσκευασμένα, ελέγχετε μήπως κάποιο είναι μουχλιασμένο.
Στο εμπόριο, τα εσπεριδοειδή συνήθως έχουν ωραία και γυαλιστερή όψη διότι είναι κερωμένα, για να παραταθεί η διάρκεια ζωής, η εμφάνιση και η τιμή αγοράς τους.
Πως να το συντηρείτε
Τα μανταρίνια δε διατηρούνται όσο τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, μπορείτε όμως να τα αφήσετε στο ψυγείο για μία έως δυο εβδομάδες. Ωστόσο, προσπαθήστε να τα καταναλώσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να απολαύσετε την πλούσια γεύση τους και να προσλάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Όλες οι ποικιλίες μανταρινιών μπορεί να χρησιμοποιηθούν όπως τα πορτοκάλια. Απλά καθαρίστε τα με υγρό απορροφητικό πανί έτσι ώστε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε βρωμιά στην επιφάνεια, κερί ... κλπ. Η φλούδα τους είναι τόσο χρήσιμη όσο και η σάρκα τους, ενώ το ξύσμα τους μπορεί vα ζαχαρωθεί ή να δώσει γεύση σε γλυκά λικέρ. Οι λωρίδες από τη φλούδα τους μπορεί να αποξηραθούν και να χρησιμοποιηθούν σε αλμυρές συνταγές ή να χρησιμοποιηθούν σε διακοσμητικά μπουκέτα μαζί με αρωματικά βότανα.
Ο χυμός μανταρινιού είναι ένα υγιεινό δροσιστικό ποτό, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται σε σιρόπια, σάλτσες, μαρινάδες κλπ. Ο χυμός μανταρινιού δίνει διακριτικό άρωμα στις μαρινάδες για χοιρινό και πουλερικά. Μπορείτε να το ανακατέψετε μαζί με αρωματικά της Ανατολής, όπως σκόνη 7 μπαχαρικά, τζίντζερ και σως σόγιας.
Οι φέτες μανταρινιού, βυθισμένες σε λιωμένη σοκολάτα ή γλασαρισμένες, γίνονται ένα νόστιμο επιδόρπιο. Επίσης, εμπλουτίζουν φρουτοσαλάτες ή τις σαλάτες λαχανικών.
Τα πορτοκάλια-μανταρίνια κονσέρβα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε τράιφλ, σε κομμάτια σοκολάτας και σε τσίζκεϊκ. Μέσα σε ζελέ-μαρμελάδα από πορτοκάλι ή μανταρίνι αποτελούν αγαπημένη λιχουδιά για τα παιδιά. Είναι πιθανόν να βρείτε σε κονσέρβα ολόκληρα ξεφλουδισμένα μανταρίνια με σιρόπι, εύκολη λύση για γλυκό. Απλώς φτιάχνετε λίγη σως καραμέλα, προσθέτετε τα φρούτα, αφού τα έχετε στραγγίσει, και τα στολίζετε με φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού. Με λίγο λικέρ πορτοκάλι θα έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Ασφάλεια
Οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα εφαρμόζονται ευρέως στα μανταρίνια, και γενικότερα στα εσπεριδοειδή. Ως εκ τούτου, συνιστάται να πλένονται καλά τα μανταρίνια σε κρύο νερό πριν τη χρήση. Τα βιολογικά μανταρίνια είναι απαλλαγμένα από αυτές τις χημικές ουσίες και είναι καταλληλότερα για την χρήση της φλούδας τους (ξύσμα).
Ένα μέτριο μανταρίνι (88 γρ.) περιέχει:
USDA National Nutrient Database.
Stanford School of Medicine Cancer information Page- Nutrition to Reduce Cancer Risk.
JN-The Journal of nutrition- The Hypoglycemic Effects of Hesperidin and Naringin Are Partly Mediated by Hepatic Glucose-Regulating Enzymes in C57BL/KsJ-db/db Mice.
Bender, D. A., and A. E. Bender. 2005. A Dictionary of Food and Nutrition. New York: Oxford University Press.
Jackson, L. K., and S. H. Futch. 2003. Dancy tangerine University of Florida, IFAS. Retrieved November 14, 2007.
Janick, J. 2005. Lecture 32: Citrus Purdue University. Retrieved November 14, 2007.
Katz, S. H., and W. W. Weaver. 2003. Encyclopedia of Food and Culture. New York: Schribner.